A TASZSZ azt állítja, hogy a Krím-félszigeten is lezuhant egy eltévedt Tu–141-es drón

március 11., péntek 18:30
6

Egy Ukrajnából elindított Tu–141 Sztrizs típusú pilóta nélküi repülő pénteken lezuhant a Krím-félszigethez tartozó Krasznoperekopszk közelében a TASZSZ szerint. A hírügynökség azt állítja, erről egy magát megnevezni nem kívánó forrás tájékoztatta. Mint ismert, egy másik ilyen eszköz Zágrábnál zuhant le kora reggel, miután áthaladt a magyar légtéren.

A TASZSZ „forrása” fontosnak tartotta elmondani, hogy a drón lényegében egy sugárhajtású mini-repülőgép, amely 1 tonnányi bombát is szállíthat. A Tu–141 Sztrizseket 1979 és 1989 között gyártották Harkovban, és felderítésre használták őket. Egy ilyen eszköz hossza 14,5 méter, közel 1000 kilométert képes megtenni, 6 ezer méterig emelkedhet, végsebessége megközelíti az 1000 km/órát. Az oroszok nem győzik ismételgetni, hogy Tu–141 Sztrizseket ma kizárólag Ukrajna használ.

Tu–141 Sztrizs Fotó: Pavel Adzsigilgyajev/Wikipédia

Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, a magyar légierő pénteken több alkalommal észlelt gyanús radarjeleket, ám a riasztott Gripenek nem találtak semmit.

Írtunk arról is, hogy az ukránok szerint Fehéroroszország még a mai napon megtámadhatja Ukrajnát. Az ukrán hatóságok úgy vélik, az oroszok légitámadást provokálhatnak ki Fehéroroszország és Ukrajna határán, ez lehet a Belaruszt a konfliktusba véglegesen bevonó casus belli.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt