Dmitrij Peszkov: A biztonsági tárgyalásokat a Nyugattal már aligha lehet a korábban javasolt formában megtartani

háború
2022 március 15., 20:01
comments 7

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról szóló tárgyalásokat a Nyugattal már aligha lehet a korábban elképzelt formában megtartani, mert a helyzet drámaian megváltozott, ezért újabb tárgyalásokra lenne szükség. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy Moszkva lezártnak tekinti-e a biztonsági garanciák témáját, avagy még mindig kész tárgyalni ezekről az USA-val és a NATO-val.

A kijevi radikálisok igazi arca

Peszkov nem kételkedik benne, hogy Vlagyimir Putyin politikai akaratot mutat a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok normalizálására, ha az USA konstruktív álláspontra helyezkedik. A szóvivő a Kreml csalódott amiatt, hogy sem az EU, sem a NATO tagállamai, sem pedig az USA vezetői és politikusai nem reagáltak arra, hogy az ukrán fegyveres erők hétfői, Donyeck elleni rakétatámadása legalább 20 civil életét vesztette és ennél is többen megsebesültek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2017. december 20-án.
photo_camera Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az incidenst „háborús bűncselekményként” jellemezte. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta: a kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakéta Donyeck elleni bevetése megmutatta „a kijevi radikálisok igazi arcát”.

Eredendően destruktív

Peszkov előtt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a sajtónak azt mondta, hogy az Oroszország és az USA közötti kapcsolatok nem szakadtak meg, és Moszkva nem kezdeményezi ezek szűkítését vagy lezárását, de Washington úgy döntött, több fontos kérdésben leállítja a párbeszédet. Rjabkov sürgette a tárgyalásokat a stratégiai stabilitásról, de úgy véli, ezek a kapcsolatok Washington tudatos politikája miatt visszafordíthatatlanul a rombolás felé haladnak. Rjabkov „eredendően destruktívnak” nevezte és elítélte az Ukrajnával kapcsolatos amerikai álláspontot.

Szintén ma fogadta hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt, ami után közölték, hogy ukrán kollégájuktól, Dmitro Kulebától az iráni miniszteren keresztül üzenetet kapott Lavrov. Kuleba azt szorgalmazza, hogy a felek összpontosítsanak a konfliktus politikai rendezésére. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország „megállítja azt a háborút, amit a kijevi rezsim legalább 8 éve folytat a Donyec-medence lakosság ellen”.

Biológiai fegyverek

Lavrov kitért az állítólagos ukrajnai biológiai laboratóriumokra is, amikben Moszkva szerint amerikai katonai kutatások folytak. Azt mondta, Moszkva követelni fogja, hogy ezekkel a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek kifejlesztésének, gyártásának és tárolásának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló egyezmény (BWC) keretében foglalkozzanak.

Az orosz fél megint sürgetni fogja egy különleges ellenőrző mechanizmus létrehozását, ami abban az esetben lép működésbe, ha valahol biológiai fegyverek előállítására alkalmas előkészületek történtek. Az orosz külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy Moszkva és Teherán szálljon síkra a 2015-ös iráni atomalku mielőbbi felélesztése mellett.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország írásos biztosítékokat kapott az Egyesült Államoktól, hogy az ellene bevezetett szankciók nem befolyásolják az Iránnal való együttműködést, és hogy az orosz vállalatok és szakembereink közvetlenül részt vehetnek a buseri atomerőmű megvalósításában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.