Európa továbbra is rengeteget fizet Oroszországnak

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 március 15., 04:57
comments 17

"Mi finanszíruzzuk Oroszország háborúját a megvásárolt gázzal és olajjal" - mondta Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin, a múlt heti EU-csúcs egyik szünetében.

"Ha egyik napról a másikra leállna az orosz energia importja, akkor heteken belül áram és fűtés nélkül maradnánk. Hány napig tűrnék az emberek, hogy nem tudnak autóba ülni, hogy eljussanak a munkahelyükre, hogy ne legyen áram az óvodákban, és meddig bírnánk ki, hogy a kórházaink ne működjenek?" - ezt pedig Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozta, amikor számon kérték, hogy Németország miért ellenzi az energetikai szektort érintő szankciók bevezetését. Baerbock érvelésével ért egyet többek között a holland és a magyar kormány is.

Egy francia kutatóintézet számításai szerint havonta átlagosan 20 milliárd euróért vesznek az EU-s tagállamok gázt, olajat és szenet Oroszországtól, összesen. Az év végére a tagállamok ezzel a tempóval körülbelül annyit fizetnek ki Oroszországnak, amennyit az orosz jegybank nyugaton befagyasztott eszközei érnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.