A bíróság kimondta: a kormánynak ki kell adnia a 35 éves autópályakoncesszióhoz készült számításokat

belföld
2022 március 18., 09:05
comments 3

Csütörtökön másodfokon is kimondta a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni, mi alapján döntött a 35 éves autópálya-koncesszió mellett a kormány. Az ítélet jogerős - írta meg a Szabad Európa. Ezekből kiderülhet, igaz-e, amit a kormány állít, vagyis hogy megérné ez az üzlet az országnak. A dokumentumokat a Transparency International Magyarország perelte ki, az NKI 15 napon belül köteles átadni őket.

Autók az M7-es autópályán a pálya és a 710. számú főút újonnan átadott csomópontjánál Balatonfőkajárnál 2019. november 29-én.
photo_camera Autók az M7-es autópályán a pálya és a 710. számú főút újonnan átadott csomópontjánál Balatonfőkajárnál 2019. november 29-én. Illusztráció: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Hasonlóan 35 évre magánkézbe adná a kormány a teljes magyar hulladékgazdálkodást és szemétszállítást. A Transparency emiatt is perelt, miután közérdekű adatigénylésre nem kaptak dokumentumokat. Ebben az ügyben a bíróság múlt héten, első fokon kimondta, hogy ki kell adni az erre vonatkozó számításokat is, de az NKI fellebbezett, így ez az ítélet még nem jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.