Elvitték a rendőrök a Drága Bolgár Urat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 március 18., 20:35
comments 9

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése óta Boriszovot kiengedték a rendőrségi őrizetből, egyelőre semmivel nem vádolták meg.

------------

„Vad, kommunista gyakorlatok visszatérésének vagyunk tanúi” - mondta Kraszen Kralev várnai politikus Szófia központi terén, a Largón. Kralev pártja, a GERB teljes elnöksége összegyűlt péntek délelőtt, hogy tiltakozzanak vezetőjük, Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök csütörtöki őrizetbevétele miatt. A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze Boriszov előállítása, és vádat ugyan egyelőre nem emeltek a politikus ellen, de várhatóan legalább 24 órára benn tartják majd a rendőrségen, és házkutatást is tartottak nála.

Az első hírek szerint az ügyben az Európai Unió ügyészségének jelentéseit is felhasználták, Laura Kövesi, az EU főügyésze szerdán érkezett Bulgáriába, ahol bemutatta a helyi hatóságoknak az EU-s ügyészség nyomozásának eddigi eredményeit. Összesen 120 korrupció-gyanús ügyet tártak fel, amelyek mind EU-s pénzek ellopásával kapcsolatosak, a bolgár belügy célozgatásai szerint ezekben az ügyekben volt érintett Boriszov is, akivel együtt őrizetbe vették Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a bolgár parlament költségvetési bizottságának a volt elnökét és Boriszov kommunikációs főtanácsadóját, Szevdalina Arnaudovát is.

photo_camera Viszik Boriszovot Fotó: DIMITAR KYOSEMARLIEV/AFP

Péntek délutánra azonban a Szófiai Ügyészség is kiadott egy közleményt, miszerint ők egészen péntek délelőtt 10 óráig semmit nem tudtak a belügy műveleteiről, és ekkor is csak arról tájékoztatta őket a rendőrség, hogy zsarolás miatt indult eljárás a volt miniszterelnökkel szemben. A vizsgált cselekmények pedig 2014 és 2019 decembere között történtek. Az ügyészség közölte azt is, hogy a nekik küldött értesítés alapján, az eddig a sajtóban keringő értesülésekkel szemben

kizárható, hogy az EU ügyészsége érintett lehet az ügyben, az ugyanis zsarolási ügyekben semmilyen szinten nem lehet illetékes.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt