Putyin felhívta Erdogant, és a béke feltételeiről beszélt

háború
2022 március 18., 00:53
comments 14
Vlagyimir Putyin, az Oroszország elnöke Novo-Ogarevóban, Moszkva megye Odincovszkij kerületében,
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 októberében Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

Csütörtök délután Vlagyimir Putyin elnök felhívta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, és elmondta neki, hogy mik Oroszország pontos követelései az Ukrajnával kötendő békeszerződéssel kapcsolatban - írja a BBC egyik külpolitikai riportere, John Simpson, miután a beszélgetést követően nem sokkal interjút készített a török elnök egyik emberével - Ibrahim Kalinnal -, aki jelen volt a telefonhívás idején.

Kalin az interjúban azt mondta, hogy az orosz követelések két kategóriába sorolhatók: katonaiak és politikaiak.

A katonaiak jelentik Erdogan embere szerint a kisebb problémát, bár nem világos, hogy miért. A legfontosabb orosz feltétel, legalábbis Putyin állítólag erről beszélt, hogy Ukrajna elfogadja semlegességét, és vállalja, hogy nem kéri csatlakozását a NATO-hoz.

Erre mutatkozott már nyitottság ukrán oldalról, sokkal kevésbé életszerű viszont a második katonai kitétel: Ukrajna hozzájárul egy fegyveres leszerelési folyamathoz, annak érdekében, hogy biztosítsa: nem jelent fenyegetést Oroszország számára.

Az oroszok állítólag saját nyelvük védelmét is írásba foglalnák Ukrajna területén belül, és ragaszkodnak az ország „nácítlanításához” is. Ez igen bizarr feltétel, tekintve, hogy Zelenszkij közismerten zsidó származású, akinek családja súlyos veszteségeket szenvedett a holokauszt idején. A törökök valamiért mégsem gondolják, hogy ez ne lenne megugorható vállalás, amennyiben csak diplomáciai feltételei vannak, tehát hogy „Ukrajna elítéli a neonácizmus minden formáját, és ígéretet tesz arra, hogy fellép ellenük.”

Recep Tayyip Erdogan és Putyin 2021 szeptemberében
photo_camera Recep Tayyip Erdogan és Putyin 2021 szeptemberében Fotó: MUSTAFA KAMACI/AFP

Bizonyos kérdésekben Putyin ragaszkodik a személyes találkozóhoz Zelenszkijjel, aki erre eddig is nyitottságot mutatott. Kalin arra utalt az interjúban, hogy az orosz elnök a kelet-ukrajnai megyék - Donbasz és Luhanszk -, illetve a Krím-félsziget státuszáról kezdeményezhet egyeztetést.

A feltételezések szerint Oroszország azt követelheti, hogy az ukrán kormány adjon át területeket Kelet-Ukrajnában, és fogadja el, hogy a Krím, amit Oroszország 2014-ben illegálisan annektált, ténylegesen Oroszországhoz tartozik.

Az is kiderült a beszélgetésből, hogy Putyin számára a legfontosabb az, hogy amennyiben születik valamilyen megállapodás, azt belföldön, a saját politikai közössége előtt sikerként tudja előadni.

A BBC elemzője szerint ugyanakkor egy ilyen egyezség, még ha komoly engedményeket tesz is Ukrajna, rengeteg kockázattal jár, mert a finom részletei miatt kiszámíthatatlan, hogy az orosz fél mikor szánja el magát újabb támadásra. Általában is kérdéses, mennyire valósak Putyin szándékai arról, hogy megegyezzen valamilyen formában, és mekkora részben csak blöff mindez. De épp ennyire kiszámíthatatlan, hogy ilyen veszteségek után Ukrajna milyen alkut volna hajlandó még egyáltalán megkötni Oroszországgal.

Kalin kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem érzékelt semmit azokból a híresztelésekből, miszerint Putyin beteg vagy mentálisan zavart lenne: „mindenben világos volt, amit mondott.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.