Az omikron kifoghat Kína szigorú „zéró covid” stratégiáján, mégsem lehet hirtelen változtatni rajta

Lezárt tartalom a Kör tagjainak járvány
2022 március 23., 20:17
comments 1

Jelenleg legalább 40 millió lakosra vonatkozik valamiféle kijárási tilalom Kínában, és majdnem két éve erősen korlátozott a határokon való ki- és belépés. A világ legtöbb országában mostanra már feloldották a járványügyi korlátozásokat, vagy csak minimális óvintézkedés van érvényben. Kínában azonban minden alkalommal a legszigorúbban léptek fel egy-egy újabb hullám első jeleire, még akkor is, ha csak néhány esetről volt szó. Hszi Csin-ping elnök számtalanszor hangoztatta, milyen sikeres a gyors lezáráson, kiterjedt tesztelésen és szigorú határellenőrzésen alapuló módszerük a koronavírussal szemben - sőt, a legsikeresebbnek nevezte az egész világon.

A delta tavalyi megjelenésével azonban egyre többször egyre több várost kellett lezárni, az omikron szubvariánsa, a BA.2 terjedésével pedig kiderülhet, hogy még ez sem lesz elég. Mindezt úgy, hogy a lezárás ott legtöbbször tényleg azt jelenti, hogy a lakást is legfeljebb pár naponta lehet elhagyni bevásárolni - vagy még akkor sem.

Egyre több nagyváros karantén alatt


Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.