Először mutattak ki mikroműanyagot emberek vérében

környezetszennyezés
2022 március 24., 13:38
comments 1

Először mutattak ki mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben, a tudósok a vizsgált emberek közel 80 százalékában találták meg az apró részecskéket.

A tudósok – akik képesek akár 0,0007 mm nagyságú mikroműanyagot is kiszúrni – 22 névtelen donor vérmintáját elemezték, akik mind egészséges felnőttek, és 17 vérmintában találtak műanyagrészecskéket. A minták fele PET-műanyagot tartalmazott, amit általában italos palackokhoz használnak, a harmadukban polisztirol volt, amit élelmiszerek és egyéb termékek csomagolására használnak, míg a negyedükben polietilént találtak, ebből műanyag zacskókat állítanak elő.

Apa és fia szeméttel teli folyón gyűjt műanyagpalackokat Manilában, Fülöp-szigeteken 2015. március 19-én.
photo_camera Apa és fia szeméttel teli folyón gyűjt műanyagpalackokat Manilában, Fülöp-szigeteken 2015. március 19-én. Fotó: Noel Celis/AFP

A felfedezés azt mutatja, hogy a részecskék bejárhatják a testet, és megragadhatnak a szervekben. Az egészségre gyakorolt hatásuk még nem ismert, de a kutatók aggódnak amiatt, hogy a mikroműanyagok károsítják az emberi sejteket a laboratóriumban, és a levegőszennyező részecskékről már ismert, hogy bejutnak a szervezetbe, évente milliók korai halálát okozva.

Rengeteg műanyaghulladék kerül a környezetbe, és a mikroműanyagok mára az egész bolygót szennyezik, a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig kimutatták. Az emberek az apró részecskéket az étellel és a vízzel fogyasztják, illetve belélegezik őket, a felnőttek meg a csecsemők székletében is megtalálták.

„Tanulmányunk az első jele annak, hogy polimer részecskék vannak a vérünkben – ez áttörést jelentő eredmény” – mondta Dick Vethaak professzor, az amszterdami Vrije egyetem ökotoxikológusa. „De ki kell terjesztenünk a kutatást, és növelnünk kell a minták méretét, a vizsgált polimerek számát stb.”, több csoport további vizsgálata már folyamatban van – mondta.

Vethaak szerint „mindenképpen jogos az aggodalom”, „a részecskék ott vannak, és az egész testbe eljutnak”. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a csecsemők székletében tízszer magasabb a mikroműanyag mennyisége, mint a felnőtteknél, és hogy a műanyag palackokkal táplált csecsemők naponta milliónyi mikroműanyag részecskét nyelnek le. „Tudjuk, hogy a csecsemők és a kisgyerekek általában sebezhetőbbek a vegyi anyagok és részecskék expozíciójával szemben. Ez nagyon aggaszt” – mondta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.