Féléves sincs, de különösen rosszul öregedett Szijjártónak ez a szabadságharcról szóló posztja

POLITIKA
március 26., 17:54
comments 4

Mintha másik időszámítás lett volna, amikor tavaly október 23-án, a nemzeti ünnep aprópóján Szijjártó Péter beleszállt a Szabad Európába.

Az „ünnepi” posztot a forradalomra való megemlékezéssel kezdte a miniszter: „Hatvanöt évvel ezelőtt a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével. A küzdelem tétje a szabadság volt. Mi, magyarok akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni.”

Majd rátért arra, hogy

„hatvanöt évvel ezelőtt azonban ez a szabad világ cserben hagyott minket. Hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake news-át, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket…”

Ez az az időszak volt, amikor Szijjártó arról kezdett beszélni, hogy az Egyesült Államok beavatkozni készül a magyar választásokba, és ezt visszhangozta Dancs Ferenc helyettes külügyi államtitkár is a washingtoni magyar nagykövetség október 23-i ünnepi fogadásán, ő is felemlegetve az 56-ban elmaradt segítséget.

Szijjártó posztja aztán úgy folytatódott, hogy a segítség elmaradása miatt elbukó „szabadságharcot így elvesztettük, s vele együtt elvesztettük a következő több mint három évtized szabadságát. Elvesztettünk tíz- és százezreket: azokat, akik hősi halált haltak, azokat, akiket örök életükre megnyomorítottak, azokat, akik menekülni kényszerültek és azokat is, akik nem térhettek haza”. Majd kitért a sportolókra, akik elhagyták Magyarországot.

Szijjártó a posztot azzal zárta: „Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon, éljen a szabad Magyarország!”

Öt hónappal később már ott tartunk, hogy az oroszok ellen szabadságharcot vívó ukránok elnöke, Volodimir Zelenszkij az EU-csúcson szót kapva egyesével megköszöni a tagállomok támogatását, de a végére hagyva Magyarországot külön odaszól Orbán Viktornak, hogy ideje lenne eldönteni, melyik oldalon áll, és miért hezitál az ukránok megsegítésében.

A magyar hivatalos válasz pedig az lett a Zelenszkij kérésére, amit Szijjártó tegnap és ma is elmondott, és Orbán Viktor sem győzi ismételni a kampánykörútján: ez nem a mi háborúnk, nem akarunk belesodródni, ne a magyarokkal akarják megfizetetni a háborút árát, meg kell védeni a rezsicsökkentést és a Fidesz mindig harcos friss békeharcos elnöke harcot hirdet Brüsszel ellen. A kormánymédia már azt harsogja, hogy Zelenszkij most minket támad, Budai Gyula fideszes képviselő szerint pedig Zelenszkij be akar avatkozni a magyar választásokba.

Arról, hogy most már szinte ott tartunk, hogy az ukránok inkább adják meg gyorsan magukat, hogy végre békében lehessen itthon háborúzni a magyar baloldal ellen, éppen most jelent meg Magyar Jeti.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt