Cipőket tettek ki a Duna-partra az ukrán elnök Orbánnak küldött üzenetére utalva

háború
2022 március 27., 16:00
comments 3

Demonstrációt váltott ki Budapesten az ukrán elnök beszéde, amiben Volodimir Zelenszkij azt üzente Orbán Viktornak, hogy ha nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik Ukrajnában, akkor sétáljon el a Duna-partján lévő budapesti holokauszt-emlékműhöz.

Elkezdtek gyűlni a cipők, amit az ukrajnai borzalmakra utalva visznek az orosz agresszió ellen tiltakozók, erről az ukrán nagykövetség is beszámolt.

link Forrás

Azt írják, aJednyst (Egység) Ukrán Egyesület akciót szervezett az áldozatok emlékére, akik Mariupolban meghaltak – abban a városban, ahol az orosz csapatok most is háborús bűnöket követnek el.

„Február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna népe ellen. Nem csak egy »katonai hadművelet«, ahogy Moszkva állítja. Hanem egy nagyszabású, népirtó háborút, amelynek célja az ukránok elpusztítása: családok, állam, városok, közösségek, kultúrák. Náci stílus. Egy abszurd módon hamis indokkal, hamis propagandával kísérve, alatt rombolja le emlékezetünket, beleértve a holokauszt-emlékműveket is, egy fenyegető neo-horogkereszt, az az úgynevezett »Z« jelek alatt” – írják.

„Itt Budapesten, van egy emlékmű. Úgy hívják, hogy Cipők a Duna-parton. A náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A cipőjüket formázza meg, mivel ezeknek az embereknek azt a parancsot kapták, hogy vegyék le őket, mielőtt legyilkolták őket. Európa lakossága azt hitte, hogy ez „soha többé” nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása. Európa lakosságának minden lehetséges és lehetetlennek tűnő intézkedést meg kell tennie, hogy véget vessen ennek a tragédiának. Amíg ez népírtás folytatódik, új cipők jelennek meg itt a Duna-parton, emlékeztetve arra, hogy Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el, és még nem állítottuk meg” – írja Ukrajna magyarországi nagykövetsége.

Orbán egyébként azt mondta, Zelenszkij nemcsak őt, hanem mindenkit megtámadott, aki nem ért egyet vele, nem eléggé elkötelezett az ukrán-ügy mellett. Arra a kérdésre, hogy nem érezte-e úgy, hogy egy megrendezett jelentben ül, Orbán azt válaszolta, hogy „egyfolytában ezt érzem, az európai politika nagy része megrendezett jelenetekből áll”. „Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze” – mondta a magyar miniszterelnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.