A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett a kidobott levélszavazatok miatt

bűnügy
2022 március 31., 16:18
comments 8

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett a Marosvásárhely melletti illegális szemétlerakóban talált, félig elégetett levélszavazatok miatt - írja a hvg.hu. Csütörtök reggeli hírek szerint a hulladéklerakóban az ellenzéki összefogásra és a Mi Hazánkra leadott szavazatokkal kitöltött szavazólapokat találtak.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, levélszavazatokkal kapcsolatos visszaélések miatt az összes levélszavazatot meg kellene semmisíteni. A Fidesz szerint viszont „a baloldal” gyújtotta fel a szavazatokat, hogy ezzel lehetetlenítse el a levélben szavazók voksait. Sőt, a Fidesz odáig ment, hogy „a baloldal” nem csupán a Marosvásárhely mellett talált szavazólapokat gyújtotta fel, hanem 2006-ban a tévészékházat is.

Az NVI ismereten tettes ellen tett feljelentést, és az erről szóló közleményben kitárnak ugyan arra, hogy a Marosvásárhely mellett talált szavazólapok nem voltak lepecsételve, de nem írták, hogy ne lettek volna érvényesek, sőt a törvény szerint azok voltak. A Nemzeti Választási Iroda felhívta a levélben szavazók figyelmét, hogy szavazataikat ugyan a személyes kézbesítés mellett egyéb - meghatalmazással nem rendelkező - személy általi kézbesítéssel is le lehet adni, de ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy tényleg eljussanak a szavazatok Magyarországra. Hogy hogyan kell erre ügyelni pontosan, arról nem írtak, de hozzátették, hogy a szavazólapokat postán is le lehet adni, amivel biztosítható, hogy rendben megérkezzenek a szavazatszámolókhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt