A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett a kidobott levélszavazatok miatt

bűnügy
2022 március 31., 16:18
comments 8

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett a Marosvásárhely melletti illegális szemétlerakóban talált, félig elégetett levélszavazatok miatt - írja a hvg.hu. Csütörtök reggeli hírek szerint a hulladéklerakóban az ellenzéki összefogásra és a Mi Hazánkra leadott szavazatokkal kitöltött szavazólapokat találtak.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, levélszavazatokkal kapcsolatos visszaélések miatt az összes levélszavazatot meg kellene semmisíteni. A Fidesz szerint viszont „a baloldal” gyújtotta fel a szavazatokat, hogy ezzel lehetetlenítse el a levélben szavazók voksait. Sőt, a Fidesz odáig ment, hogy „a baloldal” nem csupán a Marosvásárhely mellett talált szavazólapokat gyújtotta fel, hanem 2006-ban a tévészékházat is.

Az NVI ismereten tettes ellen tett feljelentést, és az erről szóló közleményben kitárnak ugyan arra, hogy a Marosvásárhely mellett talált szavazólapok nem voltak lepecsételve, de nem írták, hogy ne lettek volna érvényesek, sőt a törvény szerint azok voltak. A Nemzeti Választási Iroda felhívta a levélben szavazók figyelmét, hogy szavazataikat ugyan a személyes kézbesítés mellett egyéb - meghatalmazással nem rendelkező - személy általi kézbesítéssel is le lehet adni, de ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy tényleg eljussanak a szavazatok Magyarországra. Hogy hogyan kell erre ügyelni pontosan, arról nem írtak, de hozzátették, hogy a szavazólapokat postán is le lehet adni, amivel biztosítható, hogy rendben megérkezzenek a szavazatszámolókhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.