Úgy tűnt, ezekben a körzetekben lehet esélye az összefogásnak, aztán a Fidesz szétzúzta a vágyakat

POLITIKA
2022 április 03., 23:46
comments 2
  • A 2018-as eredmények alapján számos választókörzetben úgy tűnt, az ellenzéki pártok közösen legyőzhetik a Fideszt.
  • De hiába az összefogás, a kormánypárt minden ilyen körzetben javítani tudott.
  • Összegyűjtöttünk öt körzetet, ahol a négy évvel ezelőtti számok alapján akár nyerhetett volna az ellenzék, a Fidesz mégis kimagaslóan növelni tudta támogatottságát.

Szabolcs 2

Vinnai Győző négy évvel ezelőtt nem érte el a 48 százalékot a szabolcsi 2-es körzetben, most viszont 59 százalékon áll (98 százalékos feldolgozottságnál). Ez azt jelenti, hogy több mint 10 százalékkal javít saját teljesítményén.

Itt az MSZP-s Aranyos Gábor nyerte az előválasztást, pedig ezen a környéken hagyományosan erős a Jobbik. Korábban Tiszavasvárit is jobbikos polgármester, Fülöp Erik irányította, aki négy éve a legerősebb ellenzéki jelöltként 35 százalékot kapott az országgyűlési választáson.

A Jobbik Gyüre Csabát indította az előválasztáson, de elindult a párt tiszavasvári elnöke, Kiss Krisztián is a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként. Hiába kaptak ketten együtt többet Aranyosnál, végül ő indulhatott a választáson. Helyben ismerős vendégszerzőink korábban részletesen megírták, hogyan vesztette el a kerületet a Jobbik, és milyen nehezen jutottak el a pártok a kisebb falvakba.

Vinnai leginkább azzal tűnt fel az idei kampányban, hogy népviseletbe öltöztetett gyerekek fogadták egy óvodai tornaszoba avatóján, majd a választási bizottság megállapította, hogy ez nem számít kampánytevékenységnek.

photo_camera Vinnai Győző (balról a második) Fotó: Vinnai Győző/Facebook

Heves 2

Négy éve viszonylag szoros volt a verseny a gyöngyösi körzetben: a fideszes Horváth László 46, Vona Gábor pedig 42 százalékot kapott. Vona azóta kiszállt a politikából, de így is jobbikos jelöltet, Dudás Róbertet indította az ellenzék, akinek ellenfele sem volt az előválasztáson.

A Fidesz kitartott Horváth mellett, aki az előző ciklusban, helyi képviselőként a hátán vitte a Gyöngyöspata-ügyet - egészen addig, amíg a járvány el nem söpörte a kormány kampányát. Horváthot miniszterelnöki megbízottnak is kinevezték, hogy feltárja „a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzeteket”.

Horváth jelentősen növelte előnyét a 2018-as választáshoz képest: majdnem 56 százalékon áll 98 százalékos feldolgozottság mellett. Dudás 36 százalékot kapott.

photo_camera Horváth László Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Békés 4

Az orosházi körzetben jelöltet kellett cserélnie a Fidesznek, miután Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolták meg.

Helyette Erdős Norbertet dobták be, aki a kampányban azt mondta, a Simonka-ügy miatt sokan elpártoltak a Fidesztől. „Biztosan vannak Fidesz-tagok, akik eltávolodtak a párttól, de nagyon remélem, hogy őket már sikerült is megtalálni az elmúlt hetekben, vagy meg fogom tudni találni őket a következő hetekben.”

Ezek szerint sikerült, hiszen jelen állás szerint majdnem nyolc százalékkal múlja felül Simonka négy évvel ezelőtti teljesítményét. A Fidesz jelöltje akkor 43 százalékot kapott, míg a második helyen végzett jobbikos, Szabó Ervin 39,5-öt.

Szabó - aki tavaly simán nyerte az előválasztást - ugyanúgy 39 százalék körül végez, jóval elmaradva 51 százalékos ellenfelétől. Erdős korábban is volt már országgyűlési képviselő, majd beült az Európai Parlamentbe, 2020-ban pedig az Agrárminisztérium államtitkárává nevezték ki.

photo_camera Erdős Norbert Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Borsod-Abaúj-Zemplén 1

A fideszes Csöbör Katalin 2010 óta minden választáson egyéni mandátumot tudott szerezni Miskolc környékén. A legnehezebb dolga négy évvel ezelőtt volt, amikor a jobbikos Jakab Péter volt a kihívója. Végül az akkori parlamenti választás legszorosabb versenyében, mindössze 127 szavazatnyi különbséggel győzött Csöbör, ezzel 2018-ban a szavazatok 39%-át szerezte meg.

A magát ellenzéki miniszterelnök-jelöltként is megmérettető Jakab helyett az országgyűlési választásokon egyéniben egy másik jobbikos politikus indult Csöbör ellen: Szilágyi Szabolcs, “33 éves hazafi, miskolci, avasi”. Szilágyi régész végzettségű, jelenleg politológiát hallgat az egyetemen, 2009-ben csatlakozott a Jobbikhoz, a párt választókerületi elnöke és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke.

98,70%-os feldolgozottságnál úgy látszik, hogy Szilágyival könnyebb dolga volt Csöbörnek: több mint 3000 szavazattal kapott többet, a szavazatok több mint 47 százalékát.

photo_camera Forrás: Csöbör Katalin Facebook

Borsod-Abaúj-Zemplén 4

Kazincbarcika környéke volt az egyik legpasszívabb körzet az idei választásokon (a részvételi arány épphogy átlépte a hatvan százalékot). Viszont ez volt az körzet is, ahol a négy évvel ezelőttihez képest a Fidesz arányaiban a legtöbbet javította az eredményén, több mint 14 százalékot: Demeter Zoltán református lelkésszel, aki 2010 óta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Demeter 2018-ban a szavazatok 44,7%-át szerezte meg, idén viszont 59%-ot.

2018-ban megosztott ellenzék ellen állt ki Demeter: a jobbikos Egyed Zsolt és az MSZP-PM jelöltje, Gúr Nándor László együtt jóval több szavazatot kaptak (14,779, illetve 8,458), mint amennyivel végül Demeter nyert (21,905).

Idén azonban nem ők, hanem Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor indult a fideszes jelölttel szemben. Üveges már 2018-ban is megmérette magát, akkor az LMP színesben, akkor 1,649 szavazatot kapott. Az ellenzéki előválasztáson nem indult ellene sem Egyed, sem Gúr, egy Momentumos és egy LMP-s kihívóval szemben nyert fölényesen Üveges, immár a Jobbik színeiben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.