A kárpátaljai foci legendája szégyelli, hogy magyar

külföld
2022 április 09., 08:25
comments 14

A játékosként négyszeres szovjet bajnok, világbajnoki bronzérmes, edzőként a Dinamo Kijevvel négyszeres ukrán bajnok, volt ukrán szövetségi kapitány Szabó József azt közölte a Blikk-kel, hogy nem akar magyar lapokkal beszélni.

„Szégyellem, hogy magyar vagyok.”Azt mondta, hogy „elsősorban nem is az a baj, hogy Magyarország nem segít Ukrajnának a háborúban, bár nem értem, hogy miért nem engedi legalább át az országon a Nyugatról küldött fegyvereket. Ami viszont jobban fáj, és felbosszant, hogy Orbán Viktor nyelve folyamatosan a háborút kirobbantó orosz elnök, Vlagyimir Putyin fenekében van”. Aztán letette a telefont.

photo_camera Szabó József a Dinamo Kijev vezetőedzőjeként nyilatkozik 2004-ben Fotó: SERGEY SUPINSKI/AFP

A 82 éves Szabó 1940-ben magyar állampolgárként született Ungváron. Két éve, a Nemzeti Sportnak adott interjújában is büszkén mondta, hogy írják bele a cikkbe, hogy magyar, mert néha ukránozzák. A háború kirobbanása után még nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, elkeseredetten beszélt arról, hogy „rengeteg a halott, kinn fekszenek az utcán, nem is tudom, ki fogja őket eltemetni”, és nem érti, hogy mi ütött Putyinba, miért indította el a háborút.

A fia, George Sabo hazautazott Amerikából és kiment a frontra harcolni.

Medvigy István, a Kárpátaljai Labdarúgó-szövetség volt tagja a Blikknek elmondta, telefonon beszélt barátjával, Szabó nap mint nap sétál Kijevben, igyekszik segíteni azoknak, akik nála is nehezebb helyzetben vannak. Nehezen teszi túl magát a háborúban megölt gyerekek tragédiáján, meggyűlölte az oroszokat, még a telefonja névjegyzékéből is törölte egykori orosz sporttársai számát

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.