1,7 milliárd embert érinthet világszerte a háború nyomában gyűrűző élelmiszerválság

háború
2022 április 14., 12:24
António Guterres, az ENSZ főtitkára
photo_camera António Guterres, az ENSZ főtitkára Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Számos fejlődő ország gazdaságára lehet lesújtó hatása Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújának - figyelmeztetett friss jelentésében az ENSZ.

A világszervezet szerdai sajtótájékoztatóján elmondottak alapján fel kell készülni arra, hogy a konfliktus az élelmiszer- és energiaköltségek további emelkedését hozza majd magával, és főleg a szegényebb országoknak egyre nehezebb pénzügyi feltételekkel kell szembenézniük.

A főtitkár Antonio Guterres április 13-i jelentése szerint ezeket a szegényebb országokat a legrosszabb pillanatban éri a krízis, mert többségük eleve küzd a COVID-19 járvánnyal, az éghajlatváltozással és a gazdasági fellendüléshez szükséges finanszírozás hiányával.

„Már 1,7 milliárd ember - akiknek egyharmaduk már most szegénységben él - van kitéve az élelmiszer- és energiaválságnak, és a pénzügyi rendszer zavarainak. És ezek mind a szegénység és az éhezés növekedését idézik elő” - mondta újságíróknak Guterres, hozzátéve, hogy mindez társadalmi és politikai instabilitáshoz is vezethet.

A főtitkár kitért arra, hogy 36 ország a búzaimport több mint felét Oroszországból és Ukrajnából bonyolítja.

Az ENSZ összesítése szerint 107 ország van kitéve a válság legalább egy dimenziójának - az élelmiszerárak emelkedésének, az energiaárak növekedésének vagy a pénzügyi feltételek szigorodásának. 69 országot mindhárom dimenzió fenyegeti. Ezek között 25 afrikai, 25 ázsiai és csendes-óceáni, valamint 19 latin-amerikai és karibi ország van.

Guterres egyben az ukrajnai háború azonnali befejezésére, az exportkorlátozások feloldására, a megújuló energiákba történő befektetések felpörgetésére és a fejlődő országok pénzügyi támogatására szólított fel. (RFE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.