Zelenszkij: „Más nép véráldozatán” üzletel Németország és Magyarország, amikor nem támogatja az orosz nyersolajexport tilalmát

háború
2022 április 14., 18:57
comments 7

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „más népek véráldozata árán” kereskednek azok az európai országok, amik nem hajlandók támogatni az orosz nyersolajexport tilalmát.

Az ukrán államfő Kijevben nyilatkozott a BBC-nek, és az interjúban bírálóan szólt Magyarországról és Németországról is.

Arra a kérdésre, hogy hogyan dolgozza fel azt a tényt, hogy Európa napi 1 milliárd dollárt fizet Oroszországnak a nyersolaj- és a földgázimportért, miközben Ukrajna a háború kitörése óta összesen 1 milliárd dollárnyi katonai segélyt kapott Európától, Zelenszkij azt mondta: Ukrajna nem érti, „hogyan lehet vérontás árán pénzt keresni, de sajnos egyes európai országok éppen ezt teszik”.

Azt mondta, az ukrán kormány tudja, hogy az orosz nyersolaj embargója az egyik olyan kulcsfontosságú ügy, ami elé Németország és Magyarország akadályokat gördít. „Beszélnünk kell ezekkel az országokkal arról, hogyan lehetséges több, egymástól eltérő hozzáállás az olajembargó kérdéséhez az EU-n belül” – mondta.

Zelenszkij szerint Ukrajna néhány barátja és partnere megérti, hogy most más idők járnak, és már nem az üzletről, a pénzről van szó, hanem a túlélésről.

A háború előtt beszélt Angela Merkel akkori német kancellárral, akinek azt mondta, hogy ha Ukrajna ellen teljes körű invázió indul, akkor az orosz hadsereg Lengyelországba is behatol, és utána Németország határánál lesz. „Ha ez megtörténik, akkor is azt mondja majd a népének, hogy ez is rendben van, hiszen csak üzletről van szó?” – idézte a volt német kormányfőnek feltett kérdését az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint Ukrajnának több fegyverre van szüksége, mivel a fegyverszállítmányok nem érkeznek elég gyorsan ahhoz, hogy vissza lehessen verni az orosz támadást.

Zelenszkij a szerdai beszédén
photo_camera Zelenszkij a szerdai beszédén Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

Az USA, Nagy-Britannia és néhány európai ország igyekszik segíteni, de e segítségre „még hamarabb és még gyorsabban van szükségünk; a kulcsszó az, hogy most” – mondta az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz hadsereg által ostromlott dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban több 10 ezren haltak meg.

Az ukrán kormánynak értesülései vannak arról is, hogy sokan eltűntek a város lakói közül. „Tudjuk, hogy az okmányaikat kicserélték, orosz útlevelet adtak nekik, és mélyen Oroszország területére vitték őket, egyeseket táborokba, másokat városokba. Senki sem tudja, hogy mi történik ezekkel az emberekkel, senki sem tudja, hogy közülük hányat öltek meg” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint az orosz hadsereg által Mariupolban és egyes kijevi elővárosokban, köztük Bucsában elkövetett embertelenségek szűkítik a béketárgyalások lehetőségét Moszkvával.

Háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint, és azt mondta: Bucsában tett múlt heti látogatásának végén semmi mást nem érzett az orosz fegyveres erők iránt, csak gyűlöletet.

Az ukrán elnök megvédte a háború előtti politikáját, főleg azt, hogy az ukrán kormány annak idején folyamatosan nyugalomra intette a lakosságot. Azt mondta, a kormány a háttérben már akkor is fegyverszállítási megállapodásokról tárgyalt, és arra összpontosította a figyelmét, hogy ne törjön ki olyan pánik, ami az ukrajnai bankok megrohanásához és az ukrán gazdaság destabilizálásához vezethetett volna.
„Ez volt Oroszország célja, és nem csak Oroszországé, de nem hagytuk, hogy ez megtörténjen” – mondta az ukrán elnök azt is elismerve, hogy az ukrán kormány sem számított teljes körű orosz invázióra. (BBC via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.