A jobbikosok a saját erős jelöltjeikre még hajlandók voltak szavazni, de a közös listára már nem

Tbg
POLITIKA
2022 április 19., 06:44
comments 95

Volt már szó arról, hogy az összeadás helyett a kivonás működött a választási matekban a mostani április választáson.

  • Az ellenzéki közös lista országosan majdnem 13 százalékponttal szerepelt rosszabbul, mint 2018-ban, amikor még külön-külön indultak ezek a pártok.
  • Ugyanez látható a közös egyéni jelölteknél is. A már összehangoltan induló ellenzéki jelöltek által begyűjtött szavazatok átlaga 12 százalékponttal alacsonyabb a négy évvel ezelőttinél.
  • Vagyis hiába alakult ki lényegben az egy fideszes-egy nem fideszes felállás, ebből nagyobb előnnyel jöttek ki a kormánypárti jelöltek.

Akadtak azért nagy kivételek, kilengések, amikor egy-egy (végül vesztes) jelölt sokkal több szavazatot szerzett, mint a közös pártlista. Ezek a kilengések is azt vélekedést erősítik, hogy a jobbikos szavazók nagy része nem követte a pártját az összefogásba.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.