Lengyelországban nagy tempóban kezdték lerombolni a szovjet katonai emlékműveket, csak ma hármat döntenek le

külföld
2022 április 20., 13:22
comments 7
photo_camera Valami kibillent Siedlecben.

Az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott lakossági reakcióként egyre több lengyelországi szovjet katonai emlékművet öntenek le piros festékkel. A helyzetre a hatóságok is reagáltak: a Nemzeti Emlékezet Intézete bejelentette, hogy újult erővel folytatják a "közterek kommunistátlanítását".

Az akció részeként csak ma, vagyis szerdán 3 szovjet emlékművet döntenek, illetve döntöttek le.

Siedlecben így hullott a porba egy emlékmű az Intézet vezetőjének jelenlétében. A szovjet harcos eredetileg más helyen állt, egy 130 szovjet katona maradványait rejtő sír felett. De a halottakat rég exhumálták és elszállították, most pedig a szobrot is megsemmisítették.

Międzybłociében ezt a méretes emlékkövet döntötték le:

Garncarsko városában pedig így végezte a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű kisöccse:

A Nemzeti Emlékezet Intézetének friss tweetje szerint még 60 szovjet emlékmű áll Lengyelországban, feltehetőleg már nem sokáig:


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.