David Attenborough-t a Föld bajnokává választotta az ENSZ

környezetvédelem
2022 április 21., 05:17

Ezzel a díjjal ismerték el a 95 éves természetfilmes munkáját és filmjeit bolygónkról és az éghajlatváltozás hatásairól. A BBC szerint David Attenborough a díj átvételekor azt mondta, a világnak most kell cselekednie a természet és a bolygó védelme érdekében.

„Ötven évvel ezelőtt a bálnák világszerte a kihalás szélén álltak. Aztán összefogtak az emberek, és ma már több bálna él a tengerben, mint amennyit ember valaha is látott. Ismerjük a problémákat, és tudjuk, hogyan kell megoldani őket. Már csak az egységes fellépés hiányzik.”

photo_camera Fotó: ASADOUR GUZELIAN/AFP

Az ENSZ környezetevédelmi programjának igazgatója, Inger Anderson azt mondta, azért Attenborough-nak adták a díjat, mert filmjeinek köszönhetően „milliók szerettek bele a bolygóba”, és emiatt van „esélyünk, hogy megállítsuk az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlását”.

Attenborough az ötvenes években kezdett természetfilmeket forgatni, az elmúlt években pedig egyre komolyabban figyelmeztetett a bolygót ért károkról, amiket a klímaváltozás és az ember okozott. Nem utolsósorban pedig filmjeinek köszönhető az is, hogy Pumped Gabo elkötelezett természetvédő lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.