Ha nem fogy el az erejük, Ukrajna területének harmadát is bekebelezhetik a következő években az oroszok

háború
2022 április 25., 17:21
comments 30

Három vörös vonalat is megpróbált meghúzni a napokban a kijevi vezetés, mondván, amennyiben az orosz agresszor nem teljesíti feltételeiket, végleg kiszállnak a tűzszünetről és a békéről szóló egyeztetésekből. Így tennének, ha:

  • a Mariupolt elfoglaló oroszok likvidálnák az Azovsztal vasipari óriásvállalat területén rekedt fegyvereseket és civileket;
  • megrendeznék Herszonban és körzetében az újabb „népköztársaság” létrehozásáról szóló referendumot;
  • nem tartanák tiszteletben Ukrajna területi integritását, „hivatalosan” annektálnák az általuk „ideiglenesen megszállt” területeket.

Ami a mariupoli helyzetet illeti, az – így vagy úgy – napokon belül megoldódhat. Lehetetlen, hogy Rinat Ahmetov oligarcha porig rombolt gigantikus érdekeltségének katakombáiban hosszabb ideig kitartsanak a bent rekedtek, miként az sem várható, hogy felmentő sereg érkezik a kiszabadításukra. Az oroszok az elmúlt hetek során számtalanszor felszólították a védőket a megadásra, de lévén, hogy nem kis részben a hírhedt Azov ezred fegyvereseiről van szó, nem csoda, hogy nem szánják el magukat erre a lépésre, elvégre kíméletes bánásmódra aligha bazírozhatnak. Hogy az azovosok utóbbi időben rendszeresen közreadott videóin látható civilek miként kerültek oda, ahol a felvételek szerint vannak, arról nemigen esik sok szó, de nem zárható ki, hogy a huzavona újabb brutális vérfürdővel zárul rövidesen.

A konfliktus további irányát és végkimenetelét ugyanakkor a két további pont alapvetően befolyásolja. Herszon kérdése részkérdés, Ukrajna területi integritásának ügye ellenben összességében is a háború fő témájává vált.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.