Szijjártó: Nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből veszünk orosz gázt

gazdaság
2022 április 28., 5:37
comments 24

„Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN műsorában.

Szerinte a kormány nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből vásárol orosz gázt, de „(...) amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt.”

Szijjártó szerint nem fedi a valóságot, hogy a kormány kilógna az Európai Unió vagy a NATO háborúval kapcsolatos álláspontjából, hiszen mind az öt szankciós csomagot megszavazta. Azt mondta, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, de továbbra sem támogatják a fegyverszállításokat, mert ez Magyarország számára kockázatos lenne.

„Szívet tépő látni, ahogy családok szakadnak szét, és kénytelenek Magyarországra és más országokba menekülni, tehát nagyon reméljük, hogy ez a háború a lehető leghamarabb véget ér, és elítéljük ezt a háborút, amelyet az Oroszországi Föderáció kezdett” - mondta, viszont az interjú későbbi pontján elismételte, hogy az ukrán kormány megpróbált beavatkozni a magyar választásokba. Szijjártó ezzel indokolta, hogy Orbán Viktor Zelenszkij ukrán elnökre is ellenfélként utalt választási győzelme után.

photo_camera Szijjártó Péter Ankarában április 19-én Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Brüsszelben egyszerűen nem kedvelik a kormány politikáját

Szijjártó zsarolásnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elindította a kormány ellen a feltételességi mechanizmust, amire még nem volt példa az Unió történetében.

A mechanizmust olyan államokkal szemben indíthatják, amelyekben a jogállamiság hiányosságai miatt közvetlen veszélybe kerül az EU pénzügyi érdeke, de Szijjártó szerint valójában arról van szó, hogy „néhány bürokrata és politikus” nem kedveli a kormány politikáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt