Hernádi: Nem lehet sokáig fenntartani a hatósági benzinárat

április 29., péntek 11:19
23

Hernádi Zsolt szerint sokáig nem tartható fenn a benzinárstop, mert elfogynak az erőforrások, amit a zöldesítésre és hasonló fejlesztésekre kellene fordítani. A Mol elnök-vezérigazgatója erről az olajcég csütörtöki közgyűlésén beszélt, amiről az Mfor.hu írt cikket.

Hernádi azt mondta, középtávon ki kell vezetni a hatósági árat, különben áruhiány alakulhat ki, ami pedig komoly társadalmi feszültségekhez vezethet. 2022-ben szerinte még biztosan magas energiaárakkal kell majd együtt élnünk, de erre nem lehet megoldás az árszabályozás, vissza kell térni a piaci árazáshoz. Ahogy korábban kifejtettük, a hatósági árazás már okozott is ellátási problémákat és hiányt egyes benzinkutakon. Orbán Viktor viszont szerdán bejelentette, hogy július 1-ig még maradnak a hatósági árak.

Hernádi arról is beszélt, hogy legalább két év és többszáz millió dollárnyi beruházás kellene ahhoz, hogy a Mol-nak ne legyen szüksége orosz kőolajra. Ez azért van, mert a cég magyar és szlovák finomítóit is kifejezetten az orosz olaj feldolgozására alakították ki. Nyolc éve, az első orosz-ukrán konfliktus idején a Mol elkezdett dolgozni azon, hogy növelje a nem orosz forrásból származó olaj arányát, például az Adria-vezetéken keresztül, bele is fektettek ebbe 170 millió dollárt, de ezzel is csak 30 százalékra tudták növelni a finomítókban a nem orosz olaj arányát. Az tehát nem kivitelezhető a cég vezetője szerint, hogy egyik pillanatról a másikra kiváltsuk az orosz kőolajat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt