„Munkát, ügyvédeket és valószínűleg politikai menedéket keresünk”: diktátorozni kezdte Putyint egy orosz hírportál

háború
2022 május 09., 10:27
comments 12

Hétfőn reggel az ukrajnai háborút és Vlagyimir Putyint elítélő cikkek jelentek meg az egyik legolvasottabb orosz hírportálon, a Lenta.ru-n. A gyanútlan látogatók egyszer csak olyan címekkel találkozhattak, mint hogy

  • „Az orosz hadsereg tolvajok és martalócok serege lett”,
  • „Vlagyimir Putyin szánalmas diktátorrá és paranoiássá vált”, vagy
  • „A háború nem fedi el a gazdasági buktát, Putyinnak mennie kell”.

A cikkeket a szerzők nevével együtt publikálták, a harmadikért például két szerkesztő vállalta a felelősséget. A végén azt írják: „Munkát, ügyvédeket és valószínűleg politikai menedéket keresünk”. Minden cikknél jelezték, hogy a szöveget nem egyeztették a vezetőséggel.

A Szabad Európa idézi a Mediazona című független orosz lapot, amelynek sikerült elérnie Jegor Poljakov gazdasági rovatvezetőt. Elismerte, hogy nem külső hekkertámadás van a háttérben, hanem maguk publikálták a cikkeket, és bár viszonylag régen meghozták ezt a döntést, mostanáig nem volt lehetőségük megvalósítani (egyelőre nem akarta elárulni, miért).

Putyin a győzelem napi parádén a Vörös téren május 9-én.
photo_camera Putyin a május 9-i győzelem napi ünnepségen Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP

Tíz nappal az ukrajnai háború kezdete után Putyin aláírta a törvényt, ami alapján akár 15 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki „álhíreket terjeszt” a hadseregről. A szabályozás alapján az is álhírnek számít, ha valaki háborúnak, és nem „különleges katonai műveletnek” nevezi a háborút.

2014-ben a Lenta.ru-tól kirúgott, illetve onnan távozott újságírók alapították a Meduza nevű független lapot, amelynek szerkesztője, Alekszej Kovaljov a háború miatt volt kénytelen elhagyni Oroszországot. Nemrég részletesen beszélt a 444-nek meneküléséről és a putyini hatalomtól független sajtó működéséről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.