Az oroszok lerombolnák az Azovsztal maradékát, üdülővárosként építenék újjá Mariupolt

május 19., csütörtök 4:24
6
Az Azovsztal acélgyárba még április végén visszahúzódott ukrán védőket egy hónapon át bombázták, ennek az oroszpárti szakadárok által közzétett videónak az alapján kazettás bombákkal, más felvételek szerint fehér foszforral is. Fotó: -/AFP

Hiába ez a világ egyik legnagyobb acélgyára, azután, hogy végül csak az ukrán erők feltételekhez kötött megadása árán sikerült elfoglalniuk, inkább megszabadulnának tőle. Pedig nagyjából az üzem megszerzése lett volna a legnagyobb gazdasági haszna Mariupol megszállásának. Az orosz megszálló hatóságok most arról beszélnek, hogy a gyár elpusztítása után Mariupolból, a tengerparti kikötő- és iparvárosból, ahol az Azovsztalon túl van egy kisebb, de emberi léptékkel még így is gigantikus acélüzem, az Iljics, üdülővárost csinálnának, afféle azovi Nizzát.

Az Azovsztal a háború előtt tízezer embernek adott munkát, és a világ kevés olyan metallurgiai üzeme volt, ahol az acélgyártás minden elemével egyszerre foglalkoztak. Évi hétezer tonna acélt, hatmillió tonna vasat, négy és fél millió tonna hengerelt fémet termeltek itt.

Úgy porig rombolták, hogy lényegében akármivé is átépíthetik.

Tény, hogy a város teljes átformálását az orosz hadsereg szőnyegbombázása bizonyos szempontból megkönnyíti. Maguk a megszállók, így Gyenisz Pusililn, a "donyecki népköztársaságnak" nevezett szakadár izé "elnöke" is beismerte, hogy a város épületeinek hatvan százaléka renoválhatatlan mértékben megsemmisült.

Mindazonáltal az üdülővárossá alakítás terve teljesen irracionális. Tekintettel Oroszország páriaállammá válására, illetve arra, hogy a megszállt ukrán területeket legfeljebb olyan bábállamai, mint Szíria és Nicaragua ismerhetnék el Oroszország részének, külföldi turistákra aligha számíthatnak. Vagyis egy világpiacra, magyarán valutát termelő ipari város helyett egy belföldi turisztikai központtal gazdagodhatnak, mely lényegében így nem termel értelmezhető bevételeket az orosz államkasszának. (Via ISW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt