Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy teljesen bevették Mariupolt

háború
2022 május 20., 19:07
comments 4

Miután a mariupoli acélgyárat védő Azov zászlóalj parancsnoka bejelentette, hogy lerteszik a fegyvert, Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentett Vlagyimir Putyinnak, hogy teljesítették a küldetést és teljes egészében „felszabadították” Mariupolt az ukrán fegyveresektől. A közlemény szerint már az Azovsztal bunkereit is orosz katonák ellenőrzik.

Orosz katona a mariupoli acélgyár bejárata előtt
photo_camera Orosz katona a mariupoli acélgyár bejárata előtt Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint hétfő óta 2439 Azov-tag és ukrán katona adta meg magát az Azovstal acélművekben. Pénteken, az utolsó napon 531-en tették le a fegyvert. Ezeket az adatokat az ukránok nem erősítették meg, korábban pedig az oroszok is kevesebbre becsülték az acélgyárba visszahúzódott ukrán erők létszámát. A közlemény szerint az Azov parancsnokát egy speciális, páncélozott járművel szállították el, nehogy „a mariupoli lakosok gyűlölete” miatt atrocitások történjenek.

Hétfő óta több száz katona hagyta el az acélgyár bunkerrendszerét, akiknek a további sorsa bizonytalan, hiszen az oroszok által ellenőrzött területekre szállították őket. Az orosz törvényhozás pedig már készíti elő azokat a törvényeket, amik alapján meg lehet büntetni őket. 908 ukrán katonát, akik Mariupolban, az Azovsztal acélgyárban adták meg magukat, már börtönkolóniára is küldtek az oroszok.

Az orosz védelmi minisztérium egy videót is publikált, amiről azt állítják, hogy az acélműveket utolsóként elhagyó katonák láthatóak rajta:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.