Ellehetetlenítené a sztrájkjogukat, ne írja alá az új köznevelési törvényt, kérik a pedagógusok Novák Katalint

május 25., szerda 15:50
12

Ne írja alá a nemzeti köznevelésről szóló törvényt, kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Novák Katalin köztársasági elnöktől. A kedden elfogadott javaslat törvénybe foglalná a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő rendelkezéseket, írta a két szakszervezet közös sztrájkbizottsága közleményében.

Azt szeretnék, hogy Novák küldje el a törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra. “Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi” - írták közleményükben.

A sztrájkbizottság szerint már a februári rendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát, azonban e rendelet akkor „időbelileg” korlátozott volt a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

“Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is arra alapozta véleményét a sztrájkot korlátozó rendeletről, hogy az azért nem ellentétes az Alaptörvénnyel, mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére.”

A járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével a sztrájkbizottság a korlátozás további fenntartását, törvényi szintre emelését indokolatlannak tartja. "Azzal, hogy ezen rendelkezéseket a parlamenti képviselők a köznevelési törvénybe átemelték, az időbeliséget már határozatlan időre kell értenünk.Ez az időben állandósult korlátozás mennyiben áll összhangban az Alaptörvény rendelkezéseivel?" - teszik fel a költői kérdést.

“A pedagógusok sztrájkbizottsága fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. (…) A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük.Ezek az érvek is indokolják, hogy a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól” - zárul a közlemény.

Kedden levelet is írtak Orbánnak a pedagógusszervezetek. Ebben azt írják, hogy tovább kívánják folytatni a sztrájktárgyalásokat, és arra kérik a miniszterelnököt, hogy jelölje ki a tárgyalópartnert, aki a kormányt képviseli majd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt