Szijjártó egyetért Kövérrel: Zelenszkijnek márpedig pszichés problémái vannak

POLITIKA
2022 június 06., 13:02
comments 30
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hétfő délután Magyarország külügyminisztere a Facebook-oldalán osztotta meg friss gondolatai az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Szijjártó feltehetően azért gondolta fontosnak, hogy megszólaljon, mert ukrán politikusok egyre nyíltabban bírálják a magyar külpolitikát, ami előbbre veszi az ország gazdasági érdekeit az esetleges morális megfontolásoknál és szimbolikus politikai gesztusoknál.

A diplomáciai adok-kapok azzal kezdődött, hogy Kövér László fideszes házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pszichés állapota felől érdeklődött. Vasárnap erre hasonló hangnemben reagált az ukrán külügy, hétfőn délelőtt Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója pedig még keményebben visszaszólt Kövérnek, és azt üzente:

„Magyarország ország Európában, amely nem érti a háború tétjeit, kérkedik kannibál álláspontjával, és szégyenteljes módon olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit.”

Erre reagált most Szijjártó, aki megértését és szolidaritását fejezte ki – Kövér Lászlónak:

„Miközben Magyarországon az elmúlt hónapokban több tízezer ember dolgozott azért, hogy segítséget nyújtsunk a háború sújtotta Ukrajnának és az ukrán embereknek, addig az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról, provokálnak minket, hazugságokat állítanak és próbálnak minket befeketíteni. A köszönet hangján egyszer sem szóltak. Mindezek alapján Kövér Lászlónak teljesen igaza van, még akkor is, ha ezen az ukránok felháborodnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.