Még rendkívülibb lett a benzinhelyzet a MOL finomítójának részleges leállásával

gazdaság
2022 június 15., 18:26
comments 11

Ha valamikor rosszkor jött, hogy kedden hajnalban tűz volt a MOL százhalombattai finomítójában, akkor az a mostani üzemanyaghiányos időszak. Magát a tüzet ugyan sikerült hamar eloltani, de az olajtársaságnál még tart az eset kivizsgálása, így még nem tudni, hogy pontosan mekkora anyagi kár keletkezett. "Az első vizsgálat szerint egy szivattyú meghibásodása miatt egy kátrányszerű anyag, úgynevezett gudron folyt ki, ami a levegővel érintkezve lángra lobbant" - közölte lapunkkal az olajtársaság.

Nem túl gyakran van olyan tűz a Dunai Finomítóban, amiről a nyilvánosságot is tájékoztatják. Amióta internet létezik Magyarországon, azóta valószínűleg ez az első ilyen eset, mert korábbi tűzről szóló hírnek nincs nyoma a világhálón. A Tiszaújvárosi Kőolaj-finomítóban azonban 2000-ben volt egy hasonló eset: a gudron nevű anyagot szállító vezeték megrepedt és az anyag belobbant, amikor a szakemberek hozzáláttak a desztillációs üzem egy részének tervezett leállításához. A Dunai Finomítóban az atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzem most teljesen leállt két hétre (az első szakértői vélemények szerint az AV2-t kevesebb mint két héten belül újra lehet indítani), így pedig napi 21 ezer tonna helyett várhatóan csak napi 13 ezer tonna kőolajat tudnak feldolgozni a finomítóban, ami 40 százalékos csökkenést jelent.

Ennek következményei még bizonytalanok, de sok jót aligha jelent.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.