Még rendkívülibb lett a benzinhelyzet a MOL finomítójának részleges leállásával

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 június 15., 18:26
comments 11

Ha valamikor rosszkor jött, hogy kedden hajnalban tűz volt a MOL százhalombattai finomítójában, akkor az a mostani üzemanyaghiányos időszak. Magát a tüzet ugyan sikerült hamar eloltani, de az olajtársaságnál még tart az eset kivizsgálása, így még nem tudni, hogy pontosan mekkora anyagi kár keletkezett. "Az első vizsgálat szerint egy szivattyú meghibásodása miatt egy kátrányszerű anyag, úgynevezett gudron folyt ki, ami a levegővel érintkezve lángra lobbant" - közölte lapunkkal az olajtársaság.

Nem túl gyakran van olyan tűz a Dunai Finomítóban, amiről a nyilvánosságot is tájékoztatják. Amióta internet létezik Magyarországon, azóta valószínűleg ez az első ilyen eset, mert korábbi tűzről szóló hírnek nincs nyoma a világhálón. A Tiszaújvárosi Kőolaj-finomítóban azonban 2000-ben volt egy hasonló eset: a gudron nevű anyagot szállító vezeték megrepedt és az anyag belobbant, amikor a szakemberek hozzáláttak a desztillációs üzem egy részének tervezett leállításához. A Dunai Finomítóban az atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzem most teljesen leállt két hétre (az első szakértői vélemények szerint az AV2-t kevesebb mint két héten belül újra lehet indítani), így pedig napi 21 ezer tonna helyett várhatóan csak napi 13 ezer tonna kőolajat tudnak feldolgozni a finomítóban, ami 40 százalékos csökkenést jelent.

Ennek következményei még bizonytalanok, de sok jót aligha jelent.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt