ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala szerint is az izraeli rendőrség lőtte agyon a palesztin újságírót

június 24., péntek 13:51
4

Izraeli erők, és nem palesztin fegyveresek lőtték agyon Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert riporterét május 11-én, állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR). Májusban a CNN is azt írta a helyszínen készült videóra és szakértőkre hivatkozva, hogy az izraeli erők szándékosan vették célba, és lőtték agyon a palesztin újságírót Dzseninben.

„A lövések, amelyek megölték Abu Aklát és megsebesítették kollégáját, Ali Sammoudit, az izraeli biztonsági erők részéről érkeztek, nem pedig fegyveres palesztinoktól, ahogy azt az izraeli hatóságok eredetileg állították" - mondta Ravina Shamdasani, az OHCHR szóvivője pénteken Genfben. Izrael szerint nem lehet megállapítani, hogy az ő erőik, vagy palesztin fegyveresek adták-e le a halálos lövést, mivel a palesztinok megtagadták az együttműködést.

Az OHCHR nem talált olyan információt, amely arra utalna, hogy az újságírók közvetlen közelében fegyveres palesztinok tevékenykedtek volna. A múlt hónapban egy palesztin vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy Abu Aklát szándékosan lőtte agyon egy izraeli katona. Az izraeli védelmi miniszter visszautasította a jelentést, „nyilvánvaló hazugságnak" nevezve azt.

Izrael nem is indított büntetőeljárást Sirín Abu Akla meggyilkolása ügyében, mivel a riportert szerintük „aktív harci helyzetben” ölték meg. „Mélységesen nyugtalanító, hogy az izraeli hatóságok nem folytattak büntetőjogi vizsgálatot" - mondta Shamdasni.

Abu Akla temetésén az izraeli rendőrség lerohanta a koporsóvivőket és a temetési menetet, ami nagy felháborodást váltott ki. Abban az ügyben vizsgálatot ígértek. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt