ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala szerint is az izraeli rendőrség lőtte agyon a palesztin újságírót

külföld
2022 június 24., 13:51
comments 3

Izraeli erők, és nem palesztin fegyveresek lőtték agyon Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert riporterét május 11-én, állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR). Májusban a CNN is azt írta a helyszínen készült videóra és szakértőkre hivatkozva, hogy az izraeli erők szándékosan vették célba, és lőtték agyon a palesztin újságírót Dzseninben.

„A lövések, amelyek megölték Abu Aklát és megsebesítették kollégáját, Ali Sammoudit, az izraeli biztonsági erők részéről érkeztek, nem pedig fegyveres palesztinoktól, ahogy azt az izraeli hatóságok eredetileg állították" - mondta Ravina Shamdasani, az OHCHR szóvivője pénteken Genfben. Izrael szerint nem lehet megállapítani, hogy az ő erőik, vagy palesztin fegyveresek adták-e le a halálos lövést, mivel a palesztinok megtagadták az együttműködést.

Az OHCHR nem talált olyan információt, amely arra utalna, hogy az újságírók közvetlen közelében fegyveres palesztinok tevékenykedtek volna. A múlt hónapban egy palesztin vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy Abu Aklát szándékosan lőtte agyon egy izraeli katona. Az izraeli védelmi miniszter visszautasította a jelentést, „nyilvánvaló hazugságnak" nevezve azt.

Izrael nem is indított büntetőeljárást Sirín Abu Akla meggyilkolása ügyében, mivel a riportert szerintük „aktív harci helyzetben” ölték meg. „Mélységesen nyugtalanító, hogy az izraeli hatóságok nem folytattak büntetőjogi vizsgálatot" - mondta Shamdasni.

Abu Akla temetésén az izraeli rendőrség lerohanta a koporsóvivőket és a temetési menetet, ami nagy felháborodást váltott ki. Abban az ügyben vizsgálatot ígértek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.