Visszavonulnak az ukránok Szeverodoneckből

háború
2022 június 24., 06:01
comments 4

Nincs értelme csak azért ott maradni, hogy ott maradjunk - röviden ezzel indokolta Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon, miért vonulnak vissza az ukrán katonák Szeverodoneckből. Szerinte értelmetlen fenntartani a pozícióikat, amikor ilyen mértékben növekszik a halottak száma.

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója már szerdán arról beszélt, hogy „félelmetes végkifejletéhez” közelít a szeverodonecki csata. Mióta az orosz tüzérség lerombolta a Donyec hídjait, az ukrán alakulatok csak nagyon veszélyes és szűkös utakon tudták elhagyni a várost.

photo_camera Ukrán katonák Szeverodoneckben Fotó: STRINGER/REUTERS

Hajdaj szerint a város lakóépületeinek 90 százaléka megsérült, vagy teljesen lerombolták. Liszicsanszknál, az utolsó, teljesen ukrán ellenőrzés alatt álló luhanszki városnál viszont sikerült visszaverni az orosz támadást, és az ukránok visszafoglaltak egy Mikolajivka nevű falut is.

A katonai közigazgatás vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy a bekerítés elkerülése érdekében Liszicsanszknál is elrendelhetik a csapatok visszavonását. Az orosz erők csütörtökön folytatták előretörésüket a város felé, amit déli irányból már nagyon megközelítettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.