A szolnoki Hetényi Géza Kórház bejelentette, hogy nem tudnak gyermek intenzíves ellátást igényelő műtéteket végezni

július 6., szerda 14:11
7

Amikor azt kérdezik, hogy mégis hogyan omlik össze az egészségügyi ellátás, akkor tessék csak a Szolnoki Hetényi Géza Kórházra egy pillantást vetni - írja Facebookon Kunetz Zsombor orvos, a 444-en rendszeresen megjelenő Röntgen blog szerzője.

Kunetz szerint a szülészeti és a neurológiai, valamint a stroke ellátás már eddig is akadozott ebben a kórházban, és ez így is marad ebben a hónapban is. Most már azonban nemcsak a felnőtt ellátást, hanem a gyermek ellátást is érinti a humánerőforrás-hiány, ami nem korlátozódik a nyári szabadságok idejére.

Idézi a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát, miszerint

"a Kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátás igényel."

Így - folytatja Kunetz - ezeket a gyermekeket a rendelet szerint olyan intézményekbe kell szállítani, amelyek kb. másfél, két órás távolságra vannak, hiszen ezen kórházak rendelkeznek gyermek intenzíves kapacitással a Szolnoki Kórház "közelében".

Kunetz szerint „egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja” és „hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén”.

„A Szolnoki Kórház vezetése legalább nem próbálja klímacserével, és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát” - írja Kunetz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt