Elmaradott térségekben, túlterhelt kórházak környékén haltak meg sokan covidban

járvány
2022 július 06., 04:10
comments 3

Két évvel a járvány kezdete után is csak homályosan látjuk, mi minden befolyásolja a magyarországi covidos halálozást. Ez főleg azért van, mert alig tesznek közzé területi adatokat, a kormányzati oldalon például egy szó sincs arról, mennyi áldozata volt a koronavírusnak Borsodban vagy Csongrádban, pláne egy-egy járásban vagy településen. (Csak budapesti és vidéki bontást hoznak nyilvánosságra, amiből nem lehet rendes elemzéseket végezni.)

Müller Cecília hivatala, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly májusban tett kivételt csak, amikor 2021. március 4-ével bezárólag kiadta a K-Monitornak a települési szintű halálozási számokat.

Addig a napig 15 659 elhunytat regisztráltak, most már a háromszorosánál tartunk. Ebben a merítésben így nem szerepeltek a harmadik hullám legkeményebb heteinek áldozatai sem.

Az adatok alapján tavaly megállapítottuk: nagyon nem mindegy, hogy valaki Borsodban vagy Győrben kapja el a koronavírust. A szikszói járásban volt a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya, közel 11 százalék. Vagyis az ottani fertőzöttek haltak meg a legnagyobb eséllyel az országban. A kapuvári járásban ugyanez a 2 százalékot sem érte el.

link Forrás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.