Gulyás Gergely egy-egy biciklist lát a körúton, valójában több ezren vannak

Budapest
2022 július 13., 10:48
comments 48

„(...) Én a körúton akárhányszor megyek, igyekszem számolni a biciklistákat, sikerült tönkretenni az autóforgalmat, ott pöfögnek az autók (...), biciklisták meg nem nagyon mennek, egy-egy. De végig kell menni a körút teljes szakaszán, hogy az ember egy tucat biciklistát össze tudjon számolni” - mondta a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, amikor a Metropol című fideszes lap munkatársa megkérdezte, tapasztal-e biciklis forradalmat Budapesten.

link Forrás

Valójában ennél jóval többen használják a nagykörúti biciklisávot, amit 2020-ban hozott létre a fővárosi vezetés. A Budapest Közút a Szondi utcánál méri, hányan mennek kerékpárral a Nyugati tér és a Blaha Lujza tér felé. (Az adatokat a Kerékpárosklubtól kaptuk.)

Ahogy az ábrán látszik, január-februárban is két-háromezer biciklis haladt el egy nap alatt a mérőállomás előtt, a jó időben pedig ez öt-hatezerre nőtt.

link Forrás

Az adatok alapján az utolsó júniusi héten a teljes nagykörúti forgalom 20 százalékát tették ki a biciklisek. Kádár Melinda, a szervezet munkatársa azt mondta, nagyjából 33 százaléknál van az a szint, amikor már nagyobb az út kihasználtsága, mint a biciklisávok előtt volt. A kerékpáros forgalom arányának növekedése tehát egy ponton túl azt jelenti, hogy adott idő alatt többen tudnak végigmenni ugyanazon az úton, beleértve a busszal, motorral vagy autóval közlekedőket is.

Biciklisek a fõvárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án
photo_camera Biciklisek a Nagykörúton 2020. május 23-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Mi az ábra? című sorozatunk korábbi részei itt olvashatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.