Az ársapka nem késztet spórolásra: a tavalyinál sokkal több üzemanyag fogyott Magyarországon az első félévben

július 14., csütörtök 15:17
4

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a tavalyival összevetve 32,7 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás az első fél évben Magyarországon - írja az MTI. Persze, tavaly volt pandémia, de 2018-hoz képest is kiugró az adat.

Hogy mennyire befolyásolja az ársapka a fogyasztást, az egyértelműen látszik abból, hogy az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 33,1 százalékkal kevesebbet tankoltak, mint egy évvel korábban, miközben a hatósági árasított 95-ösből 46,7 százalékkal többet.

Ugyanez a helyzet a dízelnél, a prémiumból 21,5 százalékkal vettek kevesebbet ebben a félévben, mint tavaly, a sima gázolaj eladása viszont 43,6 százalékkal emelkedett.

Fotó: petroleum.hu

Arról a májusi adatok alapján írt a napi.hu, hogy az állam remekül keres a megugrott benzinvásárláson, az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban. Vagyis még úgy is többet keresett ezen az állam, hogy két lépésben csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, előbbiét 120 forintról 95-re, utóbbiét 110,35 forintról 85,35-re. A kereskedők viszont nagyot buknak rajta, a Mol már azért rimánkodik, hogy vezessék ki a hatósági árat, mert abból, hogy a hazai üzemanyagfogyasztás az ársapka következtében növekszik, az üzemanyagimport viszont gyakorlatilag leállt, előbb vagy utóbb hiány lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt