Az ársapka nem késztet spórolásra: a tavalyinál sokkal több üzemanyag fogyott Magyarországon az első félévben

gazdaság
2022 július 14., 17:17

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a tavalyival összevetve 32,7 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás az első fél évben Magyarországon - írja az MTI. Persze, tavaly volt pandémia, de 2018-hoz képest is kiugró az adat.

link Forrás

Hogy mennyire befolyásolja az ársapka a fogyasztást, az egyértelműen látszik abból, hogy az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 33,1 százalékkal kevesebbet tankoltak, mint egy évvel korábban, miközben a hatósági árasított 95-ösből 46,7 százalékkal többet.

Ugyanez a helyzet a dízelnél, a prémiumból 21,5 százalékkal vettek kevesebbet ebben a félévben, mint tavaly, a sima gázolaj eladása viszont 43,6 százalékkal emelkedett.

photo_camera Fotó: petroleum.hu

Arról a májusi adatok alapján írt a napi.hu, hogy az állam remekül keres a megugrott benzinvásárláson, az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban. Vagyis még úgy is többet keresett ezen az állam, hogy két lépésben csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, előbbiét 120 forintról 95-re, utóbbiét 110,35 forintról 85,35-re. A kereskedők viszont nagyot buknak rajta, a Mol már azért rimánkodik, hogy vezessék ki a hatósági árat, mert abból, hogy a hazai üzemanyagfogyasztás az ársapka következtében növekszik, az üzemanyagimport viszont gyakorlatilag leállt, előbb vagy utóbb hiány lesz.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.