Klímadráma: Kongóban olajcégek vehetnek esőerdőt

környezetpusztítás
2022 július 28., 04:17
comments 4

A New York Times drámai környezetpusztítási hírről számolt be: globális változás folyik, a fosszilis tüzelőanyagokért tülekedő világ visszavonul a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ennek egyik példája, hogy a Föld egyik legnagyobb őserdőjének otthont adó Kongói Demokratikus Köztársaság hatalmas mennyiségű földet bocsát árverésre, hogy „az olajbefektetések új célpontjává” váljon.

A hónap végén árverésre bocsátandó olaj- és gázblokkok benyúlnak a Virunga Nemzeti Parkba, a világ legfontosabb gorillarezervátumába, illetve olyan trópusi tőzeglápokra is belógnak, amik hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, távol tartva azt a légkörtől, feltartóztatva a globális felmelegedést.

„Ha ezeken a területeken kőolaj-kitermelésre kerül sor, globális klímakatasztrófára kell számítanunk, és mindannyian csak tehetetlenül figyelhetjük” – mondta Irene Wabiwa, aki a kinshasai Greenpeace kongói-medencei erdőkampányát felügyeli.

Meg akarták menteni az erdőket

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.