Novák Katalintól kérdezi egy félig szír származású magyar férfi, hogy ő „kevert fajúnak” számít-e

POLITIKA
2022 július 28., 13:14
comments 32

Orbán fajelméleti fejtegetésekbe bocsátkozó tusványosi beszéde kapcsán írt nyílt levelet Novák Katalin köztársasági elnöknek Nassli Viktor, egy félig szír, félig magyar származású, magyar állampolgárságú férfi.

Azt kérdezi, származása alapján „kevert fajúnak” számít-e, és ha igen, megkülönböztetett állampolgárként kell-e tekintenie magára.

„Ha igen, akkor szükséges-e ezt a megkülönböztetést külső jegyekkel, esetleg szimbólumokkal egyértelműsítenem mások számára a félreértések elkerülése végett? Van-e esetleg szír származásom »magyarítására« lehetőségem például vérátömlesztéssel vagy szervátültetéssel?”

Nassli arról is kérdezi a köztársasági elnököt, hogy a gyerekei, akik már csak egynegyed részt szír származásúak, „kevert fajúnak számítanak-e még, illetve érdeklődik, hova fordulhat, ha a miniszterelnök szavait személye elleni uszításnak ítéli.

„Azért szorulok eligazításra, mert sajnos fajelméleti kérdésekkel ez idáig behatóan nem foglalkoztam, de történelmi ismereteim alapján súlyos aggodalom van bennem származásomat illetően a magyar kormány vezetőjének álláspontjával összefüggésben” - zárja sorait.

Orbán Viktor tusványosi beszédének vonatkozó része így hangzott:

Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat.”

Orbán beszéde után lemondott posztjáról Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, aki szerint a miniszterelnök „tiszta náci” szöveget adott elő. Több MTA-s tudós és erdélyi értelmiségiek is tiltakoztak Orbán szavai miatt.

A miniszterelnök csütörtökön Bécsbe utazott, hogy Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozzon. Itt igyekezett kimagyarázni a fajelméleti fejtegetést, szerinte nincs szó rasszizmusról és antiszemitizmusról, csak félreérthetően fogalmazott. Azt kérte az osztrák kancellártól, hogy a Tusványoson elhangzott mondatait egy „kulturális koncepció szerint” értelmezze. Szerinte Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés. „Ez számomra persze nem egy egyszerű kérdés, mert önök talán tudhatják, hogy talán én vagyok az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban.” Szerinte a migráció nem biológiai alapú, nem faji kérdés, hanem kulturális: „egész egyszerűen a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.