Szabadon engedték a CEU Egyiptomban fogva tartott diákját

külföld
2022 július 31., 06:13

18 hónap fogvatartás után szabadulhatott Egyiptomban a Central European University hallgatója, Ahmed Samir Santawy. A CEU antropológus hallgatóját 2021 februárjában tartóztatták le Egyiptomban, amikor a családjához utazott haza látogatóba. Az Amnesty International beszámolója szerint a rendőrök napokig ismeretlen helyen tartották fogva, többször megverték a rendőrök és a kutatásairól illetve közösségi médiás tevékenységről faggatták.

Ahmed Samir Santawy a szabadulása után.
photo_camera Ahmed Samir Santawy a szabasulása után. Fotó: CEU

2021 nyarán álhírek terjesztése miatt 4 év börtönre ítélték, az ítéletet aztán idén februárban megsemmisítették, de egy újabb eljárásban ugyanazzal a váddal 3 év börtönt kapott.

Ahmed Samir most azuátn szabadulhatott, hogy hét másik elítélttel együtt kegyelmet kapott Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnöktől. Ahmed szabadon engedéséért letartóztatása óta kampányolt az Amnesty International. A CEU közleménye szerint a fiatal kutató szabadulásáért komoly diplomáciai munkát végzett Alexander Van der Bellen osztrák elnök és Alexander Schallenberg külügyminiszter is.

Shalini Randeria, a CEU rektora közleményében azt írja, az egyetem polgársága nagyon boldog, hogy Ahmed ismét szabad, és megköszönte mindenkinek a támogatását, aki aláírásával, leveleivel és támogatásával hozzásegített a szabadulását elérő diplomáciai kampányhoz. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Egyiptomban még mindig vannak olyan, külföldi egyetemeken tanuló és kutató diákok, akiket Ahmedhez hasonlóan a nézeteik miatt tartanak börtönben Egyiptomban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.