Szabadon engedték a CEU Egyiptomban fogva tartott diákját

18 hónap fogvatartás után szabadulhatott Egyiptomban a Central European University hallgatója, Ahmed Samir Santawy. A CEU antropológus hallgatóját 2021 februárjában tartóztatták le Egyiptomban, amikor a családjához utazott haza látogatóba. Az Amnesty International beszámolója szerint a rendőrök napokig ismeretlen helyen tartották fogva, többször megverték a rendőrök és a kutatásairól illetve közösségi médiás tevékenységről faggatták.

photo_camera Ahmed Samir Santawy a szabasulása után. Fotó: CEU

2021 nyarán álhírek terjesztése miatt 4 év börtönre ítélték, az ítéletet aztán idén februárban megsemmisítették, de egy újabb eljárásban ugyanazzal a váddal 3 év börtönt kapott.

Ahmed Samir most azuátn szabadulhatott, hogy hét másik elítélttel együtt kegyelmet kapott Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnöktől. Ahmed szabadon engedéséért letartóztatása óta kampányolt az Amnesty International. A CEU közleménye szerint a fiatal kutató szabadulásáért komoly diplomáciai munkát végzett Alexander Van der Bellen osztrák elnök és Alexander Schallenberg külügyminiszter is.

Shalini Randeria, a CEU rektora közleményében azt írja, az egyetem polgársága nagyon boldog, hogy Ahmed ismét szabad, és megköszönte mindenkinek a támogatását, aki aláírásával, leveleivel és támogatásával hozzásegített a szabadulását elérő diplomáciai kampányhoz. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Egyiptomban még mindig vannak olyan, külföldi egyetemeken tanuló és kutató diákok, akiket Ahmedhez hasonlóan a nézeteik miatt tartanak börtönben Egyiptomban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt