A republikánusok saját csapdájukba estek a kansasi abortusz-népszavazással

POLITIKA
2022 augusztus 04., 17:33
comments 20

Olyasmi történt Amerikában, ami miatt a pártoknak, de főleg a republikánusoknak újra kell, vagy legalábbis kellene gondolniuk a novemberi törvényhozási választásig hátralévő hónapok politikai stratégiáját. A tét nagy, a demokratáknak jelenleg a kongresszus mindkét házában többségük van (a Képviselőházban kicsi, a Szenátusban a lehető legkisebb), de az infláció elszabadulása és a recesszió réme miatt eddig valószínűnek tűnt, hogy a republikánusok ősszel legalább a felsőházban, de inkább mindkettőben megint többséget szereznek. Amivel a Biden-elnökség hátralévő két évének politikai lehetőségei teljesen beszűkülnének, kikövezve a republikánus elnökjelölt útját a 2024-es győzelemhez.

Az első földrengést a washingtoni Legfelsőbb Bíróság június 24-i, az abortuszhoz való jogot biztosító 1973-as precedensítéletet megsemmisítő döntése okozta, ami visszaadta a tagállamoknak a lehetőséget, hogy abortuszügyben maguk alakítsák a helyi szabályozást. Az abortusz betiltása évtizedek óta az amerikai keresztény jobboldal legfontosabb célkitűzése, és a 80-as évek óta a Republikánus Párt programjának is egyre meghatározóbb eleme. A tradicionális egyházak ultrakonzervatív csoportjai, valamint a fundamentalista kisegyházak környékéről indult szélsőséges ideológiai mozgalom mára lényegében maga alá gyűrte a Republikánus Pártot, az abortusztilalom pedig az idei nyárra szinte tapintható közelségbe került.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.