António Guterres: Fejezzék be az „öngyilkos” katonai műveleteket Európa legnagyobb atomerőműve körül!

háború
2022 augusztus 08., 12:23
comments 6

António Guterres, az ENSZ főtitkára felszólított, hogy fejezzék be az „öngyilkos” katonai műveleteket Európa legnagyobb atomerőműve körül – írja az Euronews.

Az orosz erők már az ukrajnai háború elején elfoglalták a dél-ukrajnai zaporizzsjai erőművet, de még mindig ukrán dolgozók működtetik. Péntek óta viszont sorozatos bombázás éri az erőművet, az orosz és az ukrán hadsereg egymást okolja a támadásokért.

A zaporizzsjai erőmű Nikopolból nézve április 27-én.
photo_camera A zaporizzsjai erőmű Nikopolból nézve április 27-én. Fotó: Ed Jones/AFP

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, „normális üzemmódban” működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű. Balickij az orosz állami nukleáris energetikai vállalatnak (Roszatom) az erőműnél tartózkodó képviselőire hivatkozva azt állította, hogy a zaporizzsjai atomerőműben minden rendben van, a létesítmény az orosz hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője az ukrán televízióban arra szólított fel, hogy tegyék harcmentes övezetté a zaporizzsjai atomerőmű területét és küldjenek békefenntartókat a régióba.

Vasárnap Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az Interfax szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az Enerhoatom állami vállalat viszont az orosz erőket vádolta azzal, hogy saját maguk lőttek az ellenőrzésük alá került atomerőműre.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ukrán hadsereget vádolja azzal, hogy csapásokat mértek az atomerőműre, aminek „katasztrofális következményei” lehetnek hatalmas területekre nézve, beleértve európai régiókat is. Oroszország elvárja, hogy azok az országok, amiknek befolyásuk van az ukrán vezetésre, vessék azt latba az erőmű elleni támadások leállításáért – mondta Peszkov.

António Guterres ENSZ-főtitkár a Japánban tartott sajtótájékoztatóján felszólított arra, hogy a múlt hét végi csapások és a kölcsönös vádaskodások után engedjék be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi ellenőreit a zaporizzsjai atomerőműhöz. (Euronews, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.