444. oldal: A klímakatasztrófát aggódva figyeljük, pedig az olvasók millióinak fogyását is meg kellene állítani

podcast
2022 augusztus 20., 08:24

A könyvhéten mondott beszédében Tóth Krisztina író a klímakatasztrófához hasonlította, hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek, és arról is beszélt, hogy egy lakáshirdetésnél kifejezetten hátrányt jelentenek a tömött könyvespolcokról feltöltött fotók.

Könyves podcastunk negyedik részében arról kérdeztük az írót, hogy szerinte mitől ennyire drámai a helyzet, és biztosan fontos-e visszahozni a tapintható könyvek olvasásának kultúráját.

A műsor második felében Tóth Krisztina új könyvéről, A majom szeméről beszélgettünk. A regény disztópia, egy jelenleginél rosszabb társadalom víziója, ahol a hatalom gépezete, az Egység rendszere mindent megtesz azért, hogy eltemesse a múltat, és átmossa az állampolgárok agyát.

Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.

Az beszélgetést kivételesen telefonon rögzítettük.

  • 01:16 - Hasonló súlyú probléma a klímakatasztrófa és az, hogy egyre kevesebben olvasnak könyvet?
  • 02:38 - Hiányzik az irodalmi bázistudás a felnövekvő generációknál?
  • 04.50- Valóban nehezebb eladni egy lakást, amit teli könyvespolcos fotókkal hirdetnek?
  • 06.58 - A könyv, mint tárgy, és az olvasás, mint élmény
  • 07:58 - Miről árulkodik, hogy mennyi könyv van egy otthonban
  • 10:15 - Kis félreértés az elitizmusról
  • 13:09 - Az irodalomoktatás hibáiról, miért nem örömforrás az olvasás a gyerekeknek
  • 15:15 - Mit tanácsol az író azoknak, akiknek titkon lelkiismeretfurdalása van, mert úgy érzik, nem olvasnak eleget
  • 17:13 - beszélgetés Tóth Krisztina új könyvéről, A majom szeméről, melyben az Egység rendszere az állampolgárok agymosására és a múlt átírására törekszik

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.