Stádium 28 Kör: Palkovics László méltatlanná vált a tudomány eszményéhez

belföld
2022 augusztus 24., 04:59
comments 12

Dörgedelmes nyilatkozatban tiltakozik a Stádium 28 Kör, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport, amiért Palkovics László kirúgta az OMSZ két vezetőjét, miután a kormányban behisztizték magukat azon, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték, mert az OMSZ azt jósolta, hogy 80 százalékos valószínűséggel vihar lesz.

„A magyar államgépezet mindig tud meglepetésekkel szolgálni. Valaha állítólag Nero
kivégeztette művészi előadásának azt a hallgatóját, aki elszundított. Hasonlót Kim
Dzsongunról is hallottunk. Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárásjelentéseiért
kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték)” - kezdi közleményét a Stádium 28 Kör.

Majd hozzáteszik, örömmel nyugtázzák, hogy Magyarország nem tart itt, azonban leváltották az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

„Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak,
valószínűek lehetnek. Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez. A Stádium 28 Kör, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport felháborodottan tiltakozik” - írják.

Gulyás Gergely kedden a kormányinfón arról beszélt, hogy nem csak az augusztus 20-án történtek miatt rúgták ki a két vezetőt, hanem mert az volt az utolsó csepp a pohárban, ugyanis a kormány szerint már régóta probléma volt a szakmaisággal. Az OMSZ kirúgott elnökhelyettese, Horváth Gyula viszont azt mondta, hogy ő a kormányinfón hallott arról először, hogy szakmaiatlanul végezte a munkáját. A szakirodalom és a Lakmusz által megkérdezett szakértő szerint a meteorológusok korrektül jártak el, a rendelkezésükre álló adatok alapján a legvalószínűbb forgatókönyvet vázolták fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.