Olaf Scholz szerint az EU-t bővíteni kellene, és új közös légvédelmi rendszert javasolt

eu
2022 augusztus 29., 13:49
comments 11

Olaf Scholtz német kancellár az Európai Unió jövőjéről tartott előadásában a prágai Károly Egyetemen azt mondta: az EU-nak a közeljövőben fel kellene vennie tagjai közé többek között a nyugat-balkáni országokat, Ukrajnát, Moldovát vagy Georgiát (Grúziát).

photo_camera Fotó: Michal Cizek/AFP

Olaf Scholz, aki egynapos látogatást tesz Prágában, úgy véli, az EU bővítése hozzájárulhatna ahhoz, hogy a szervezet a jelenlegi konszenzuális szavazásról fokozatosan áttérhessen a többségi szavazásra.

A kancellár szerint „ebben a kibővített unióban növekedni fognak a tagállamok közti különbségek, ami politikai érdekeiket, gazdasági befolyásukat és szociális rendszereiket illeti”. „Ott, ahol ma konszenzus van megkövetelve, minden további tagállammal növekszik annak kockázata, hogy valamelyik ország kihasználja vétójogát és akadályozni fogja a többiek fejlődését”, „ezért azt javasoltam, hogy fokozatosan térjünk át a többségi szavazásra a közös külpolitikában, de más területeken is, mint például az adópolitika. A javaslatot annak tudatában terjesztettem elő, hogy annak Németország számára is következményei lesznek” – mondta.

photo_camera Fotó: Kay Nietfeld/dpa Picture-Alliance via AFP

Scholz azt javasolta, hogy Európában jöjjön létre új, közös légvédelmi rendszer, ami „egész Európának hasznos lenne”, másfelől olcsóbb és hatékonyabb lenne annál, ha mindenki saját rendszert működtet.

Olaf Scholz támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia államfő elképzelését egy új európai politikai közösség létrehozásáról, ami lehetővé tenné az EU-tagállamok szorosabb együttműködését a szervezeten kívüli országokkal.

Ukrajnával kapcsolatban Olaf Scholz felhívta az EU-tagállamokat, hogy „vonják szorosabbra soraikat, oldják meg a régi konfliktusokat és keressenek új megoldásokat”. Németország addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg arra szükség lesz, és a közeljövőben újabb fegyvereket szállít Ukrajnának – mondta.

photo_camera Olaf Scholz és Petr Fiala Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

A német kancellár és vendéglátója, Petr Fiala cseh kormányfő délután közös sajtótájékoztatót tartott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.