444. oldal #5: Nyáry Krisztián: eddig bírta a könyvpiac, jelentősen drágulnak a könyvek ősztől

podcast
2022 szeptember 03., 09:37
comments 15

Az infláció, a forint gyengülése és a kata-változások miatt nemcsak a könyvkiadásban dolgozókra, de a vásárlókra is kemény idők jönnek. A 444. oldalban Nyáry Krisztiánnal, a Líra kreatív igazgatójával beszélgettünk a könyvpiac helyzetéről.

Kevésbé sokszínű könyvkínálat, kevesebb vásárló, drágább könyvek, egzisztenciálisan ellehetetlenülő szerkesztők, illusztrátorok, műfordítók. Egyre több lesz a puhaborítós könyv, és az, ami eddig a “lélektani” 4.900 forintba került, hamarosan 6500-7000 forint lehet. Nagyjából ilyen tendenciákra kell számítanunk a közeljövőben, mondja Nyáry Krisztián, író, a Líra kreatív igazgatója.

A 444. oldal legújabb adásából kiderül, hogy miért ütnek egyszerre hármat a könyvpiacon a kata-változások, de beszélünk a jelenlegi könyvpiaci versenyhelyzetről, és hogy ide miért nem vonult még be látványosan az állam. Megbeszéljük, hogy miért pukkadt ki az e-book lufi, és hogy van-e jövője itthon a hangoskönyveknek. A műsor végén pedig Nyáry Krisztián olvasnivalót is ajánl.

Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.

  • 01:01 - Hogyan lehetetlenül el a könyvkiadásban dolgozók helyzete a kata-változások miatt?
  • 04:41 - Hogyan hatnak ezek a változások a könyvek sokszínűségére, mit érzékel ebből az olvasó?
  • 05:37 - Mennyivel drágulnak a könyvek és miért?
  • 14:28 - Milyen témájú könyvek mennek ma itthon?
  • 18:47 - A magyar könyvpiac jelenlegi helyzete.
  • 23:44 - Az e-book lufi.
  • 26:03 - A hangoskönyvek jövője.
  • 27:12 - Magyar olvasói szokások.
  • 30:51 - Nyáry Krisztián könyvajánlatai.

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.