Az orosz bíróság bevonta a független Novaja Gazeta médiaengedélyét

külföld
2022 szeptember 5., 10:13
comments 1

Az orosz bíróság szeptember 5-én bevonta a Novaja Gazeta nevű rendszerkritikus lap médiaengedélyét, ezáltal az újság nem működhet Oroszországban - írja a Reuters. Amiatt indítottak a lap ellen eljárást, mert állítólag nem nyújtották be a megfelelő dokumentumokat a hatóságoknak a 2006-os tulajdonosváltásról.

photo_camera Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője, miután 103,5 millió dollárért elárverezte a Nobel Béke-díját. Fotó: KENA BETANCUR/AFP

A legnagyobb független lap régóta szúrja a Putyin-rezsim szemét, mivel számos oknyomozó anyagot írtak már róluk, a választási csalásoktól kezdve a bérgyilkosságokig. Számos újságírójukat megtámadták, hetüket, köztük Anna Politovszkaját, meg is ölték. A főszerkesztő Dmitrij Muratovot valószínűleg szintén az orosz titkosszolgálat támadta meg, acetonos vörös festékkel. Muratov a lappal végzett munkájáért 2021-ben Nobel-békedíjat kapott, amit elárverezett.

A Novaja Gazeta 2022 márciusában felfüggesztette a megjelenését a megnövekedett kormányzati cenzúra miatt. Ezután elindították Rigából a lap európai kiadását, bár a weboldalt nem sokkal később letiltották Oroszországban. Júliusban elindították a Novaja Raszkaz-Gazetát, amelynek szintén letiltották a honlapját orosz területen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt