Nagyot drágulhat az olívaolaj, és az is lehet, hogy nem lesz

élelmiszer
2022 szeptember 12., 15:17
comments 4

Két éve egy baktérium tizedelte meg Európa olajfáit, most pedig az aszály teheti ugyanezt: a CNN riportja szerint a súlyos szárazság és az extrém magas hőmérséklet annyira megviselte az amúgy strapabíró olajfákat, hogy

veszélybe kerülhet a világ olívaolaj-ellátása is.

Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein sorra dőltek meg a rekordok a forróság miatt júliusban, sok helyen erdőtüzek pusztítottak. A CNN a Nemzetközi Olívatanács adataira hivatkozik, ami szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: tavaly a világ fogyasztásának több mint kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők az olíva-piacon. A cikk szerint az egész térség olívatermelését rosszul érinti az aszály.

photo_camera A CNN által megszólaltatott termelő olíva-gazdasága, az andalúziai Cortijo de Suerte Alta. Fotó: Alfredo Cáliz/Panos/Redux a CNN-nek

A CNN megszólaltatott egy Manuel Heredia Halcón nevű andalúz olívaolaj-termelőt. Ő úgy becsüli, hogy gazdaságának olívaolaj-termése idén körülbelül 40 százalékkal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt.

A hiány egyúttal jelentős áremelkedéssel is jár majd: a cikk szerint az olívaolaj kiskereskedelmi árai 14 százalékkal nőttek júliusig az EU-ban, az infláció és a többi élelmiszer árának emelkedése pedig vélhetően még magasabbra löki majd az olívaolaj árát. Halcón az idei olajat literenként 4 euróért tervezi eladni a vásárlóinak, köztük ázsiai és amerikai importőröknek. Ez 30 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt