Két éve egy baktérium tizedelte meg Európa olajfáit, most pedig az aszály teheti ugyanezt: a CNN riportja szerint a súlyos szárazság és az extrém magas hőmérséklet annyira megviselte az amúgy strapabíró olajfákat, hogy
veszélybe kerülhet a világ olívaolaj-ellátása is.
Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein sorra dőltek meg a rekordok a forróság miatt júliusban, sok helyen erdőtüzek pusztítottak. A CNN a Nemzetközi Olívatanács adataira hivatkozik, ami szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: tavaly a világ fogyasztásának több mint kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők az olíva-piacon. A cikk szerint az egész térség olívatermelését rosszul érinti az aszály.
A CNN megszólaltatott egy Manuel Heredia Halcón nevű andalúz olívaolaj-termelőt. Ő úgy becsüli, hogy gazdaságának olívaolaj-termése idén körülbelül 40 százalékkal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt.
A hiány egyúttal jelentős áremelkedéssel is jár majd: a cikk szerint az olívaolaj kiskereskedelmi árai 14 százalékkal nőttek júliusig az EU-ban, az infláció és a többi élelmiszer árának emelkedése pedig vélhetően még magasabbra löki majd az olívaolaj árát. Halcón az idei olajat literenként 4 euróért tervezi eladni a vásárlóinak, köztük ázsiai és amerikai importőröknek. Ez 30 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.