Áttörtük a hagyományos magyar konyha és a moslék közti vékony határt

gasztronómia
2022 szeptember 22., 19:00

„Jobb pillanataiban a kocsmás és aluljárós melegszendvicseket idézi. Csak mivel ebbe függőlegesen kerülnek a dolgok, a kenyér nagy része összeszottyad a sütés alatt. Valamit tennie kellene a kormánynak, hogy ettől megvédje a magyar családokat!”

A fenti idézet Csurgó Dénes kollégámtól származik, a címben olvasható megállapításra pedig Király András jutott, miután megkóstolták a szerkesztőség konyhájában összedobott töltött kenyereket. Utóbbiak különböző variációval vannak tele mostanában a borosvalériai értelembe vett hagyományos recepteket posztoló Facebook-csoportok, ami után képtelenség volt ellenállni a kísértésnek, hogy mi is megtöltsünk gépsonkával/párizsival/tojással/bármivel egy-egy kenyeret, hogy azokat aztán addig süssük, amíg nem lesznek egyszerre szárazak és izzadtan nyirkosak.

A töltött kenyerek ősét, a garlic breadet, vagyis a zöldfűszeres, fokhagymás vajas bagettet feltehetően mindenki ismeri, amelynek lényege a beirdalt, majd vajjal megkent és sütőben megpirított bagett. Na hát ennek az elfajzott rokona az a típusú töltött kenyér, amihez csak egy teljesen hétköznapi, bolti, kilós vagy félkilós fehér/félbarna kenyér kell, na meg a fűszervajon kívül gyakorlatilag bármi, amit a hűtőben találunk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.