A békepárti magyar kormány barátja, Kirill pátriárka „lelki mozgósításra” buzdítja az oroszországi ortodox keresztényeket

háború
szeptember 27., 15:46

A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott liturgia után Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje prédikációt tartott, amiben „lelki mozgósításra” buzdította az oroszországi ortodox keresztényeket. Az egyházi hatóság szerint ez elősegíti „Oroszország és Ukrajna végső, teljes megbékélését”.

Az Interfax alapján a Meduza ezt emelte ki Kirill prédikációjából: „Sorsdöntő időket élünk, és sorsdöntő időkben meg kell újítanunk hitünket, élesítenünk a tudatunkat és az emlékezetünket, sok mindent másképp kell szemlélnünk – ugyanazt, amit tegnap minden különösebb aggodalom nélkül vagy gondoskodás nélkül szemléltünk. És ez a lelki mozgósítás, amelyre buzdítalak, segít mozgósítani Hazánk minden erejét; és egyúttal kétségtelenül elősegíti a végső, teljes megbékélését Oroszországnak és Ukrajnának, amik az orosz ortodox egyház egyetlen terét képviselik.”

A pátriárka arra biztatta hallgatóságát, hogy imádkozzanak a „belharcok” befejezéséért, és „hogy az Úr különösen a fiatalokat mentse meg attól, hogy életük véget érjen e belharcok közepette”. A pátriárka azt is tanácsolta az ortodox oroszoknak, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy helyreállítsák Oroszország és Ukrajna „testvéri” kapcsolatát, amit „egy rusz két részeként” emlegetett.

photo_camera Kirill pátriárka elereszt egy galambot Moszkvában 2014. április 7-én. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Kirill pátriárkát júniusban mentette meg az EU-s szankcióktól a magyar kormány. A férfi korábban arról beszélt, hogy az Oroszország által indított háborúnak metafizikai jelentősége van, a mozgósítás után pedig a mennyországgal kecsegtette a harcban eleső oroszokat.

Két hete Kirill pátriárka megbízásából a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatával tüntette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest Hilarion Budapest-magyarországi metropolita, de a hírről sem a kormány honlapja, sem az MTI nem számolt be, csak a Moszkvai Patriarkátus alá tartozó Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján értesülhetünk róla.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt