Javítani kell az orosz metrókocsik üléseit

közlekedés
2022 szeptember 27., 05:33
comments 7

Közbeszerzést írt ki a BKV az orosz metrókocsik üléseinek javítására, írja a Népszava.

A hirdetmény alapján két év alatt 1060 ülést javíttatna a cég, de a hosszabb leírásból kiderül, hogy „a megadott mennyiségek a korábbi felhasználási tapasztalatok alapján, 12 hónapra kerültek meghatározásra, ún. tapasztalati mennyiségek”. A lap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy minden kilencedik-tizedik üléssel gond van az alig néhány éves szerelvényeken. A BKV nem válaszolt a Népszava megkeresésére.

M3
photo_camera A 3-as metró Fotó: Kiss Bence/444

A 3-as metró Oroszországban felújított - valójában új - első szerelvényét 2017-ben állították forgalomba, azóta rengeteg probléma volt a kocsikkal. Eleinte ajtóhiba miatt kellett kivonni őket a forgalomból, majd rozsdásodni kezdtek.

A Karácsony Gergely által 2020-ban elrendelt vizsgálat 18 sorozathibát azonosított a kocsiknál, köztük az ülések esetenként balesetveszélyes törését is. Két éve 34 kocsiban - ez a teljes flotta 15 százaléka - repedtek, törtek el az ülések, és a problémát az oroszországi javítással sem sikerült orvosolni.

A BKV 2019 februárjában beperelte a Metrowagonmasht, mivel a vállalat többször kicsúszott a szerződésben foglalt határidőkből, de az oroszok át sem vették az iratokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.