Putyin függetlenné nyilvánított két ukrán megyét

háború
2022 szeptember 30., 04:56
comments 12

Független területekként ismerte el Oroszország az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyéket. Az erről szóló rendeletet csütörtök éjjel hozták nyilvánosságra annak érdekében, hogy a következő órákban majd orosz területekké nyilvánítsák őket. Ugyanez a tervük Donyeck és Luhanszk megyével is.

photo_camera Vlagyimir Putyin Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

A megszálló hatalom kamu népszavazásokkal próbálta megalapozni az annexiót. Az elfoglalt részeken élők az orosz verzió szerint maguk dönthettek arról, akarnak-e csatlakozni Oroszországhoz, de valójában gépfegyveres katonák kísérték a „szavazókat”. A „népszavazás” eredményét jóformán senki sem ismerte el az oroszokon kívül.

Pénteken moszkvai idő szerint délután 3-kor (magyar idő szerint 2-kor) tartják az ünnepélyes ceremóniát, amikor Putyin aláírja az annexióról szóló rendeletet. Ezután beszédet fog mondani.

Az annexió távolabb sodorja a tárgyalásos rendezés lehetőségét, írta múlt heti elemzésében Rácz András Oroszország-szakértő. A megszerezni kívánt megyék nincsenek teljesen az orosz hadsereg ellenőrzése alatt, az oroszok értelmezése szerint tehát az ukrán csapatok hamarosan orosz területen találják magukat. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.