Az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges törvényjavaslatokról szavaz ma az Országgyűlés

POLITIKA
2022 október 03., 05:51
comments 4

Három napot ülésezik a héten az Országgyűlés, hétfőn több, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat szerepel a napirenden.

Az egyik ilyen a jogalkotási törvény módosítása. A kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja. Az ígérettel ellentétben az elmúlt időszakban sem a katatörvény, sem az abortuszrendelet módosítását nem előzte meg egyeztetés. Gulyás Gergely júliusban levezette, hogy a társadalmi egyeztetések csak a demokrácia hiányát fedik el. „A Bizottsággal azon vagyunk, hogy aláírjuk a megegyezést, ha aláírtuk a megegyezést, akkor aszerint fogunk eljárni” - mondta Gulyás. Amíg nincs megegyezés, addig társadalmi egyeztetés sincs.

Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot. A korrupcióellenes munkacsoport azonban a természeténél fogva alkalmatlanak tűnik a korrupció üldözésére. Már csak azért is, mert a törvényjavaslat kidolgozását olyan miniszterekre bízták, akik testközelből ismerik a korrupciót.

Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását. A módosítások lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a NAV-os pénzügyőrökkel együtt bejussanak.

A közérdekű adatigényléseken is módosítanak, az előterjesztés megszünteti „a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez” kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.

A Bizottság szeptemberi határozata értelmében nagyon súlyosan megbüntethetné a magyar kormányt a többi tagállam, ha akarná. Ám sokkal valószínűbb, hogy mindenki kivárja, hogy Magyarország betartja-e az ígéreteit, és új intézményekkel, szabályokkal szorítja vissza a fideszes vállalkozók nyomasztó győzelmi sorozatát az EU-s pénzekből finanszírozott közbeszerzéseknél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt