Virrasztás, élőláncok és hídfoglalás is lesz a napokban a tanárokért és az oktatásért

oktatás
2022 október 03., 15:42

A tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítése, a polgári engedetlenségben és más tiltakozásokban részt vevő pedagógusok fenyegetése, kirúgása, a tankerületek közönye és az oktatási minisztérium cinizmusa különös jelentőséget ad idén október 5-én az oktatás nemzetközi napjának. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkra buzdítja a tanárokat, a Tanítanék mozgalom polgári engedetlenségre. A következő események várhatók addig és aznap:

2022. október 3.

19 órától Sárospatakon is virrasztással fejezik ki szolidaritásukat a Kölcseyből kirúgott tanárok iránt, a Sárospataki Tankerület épülete előtt.

2022. október 4.

Szintén virrasztás lesz az I. kerületben a Toldy Ferenc Gimnázium előtt 19 órától.

Szolnokon 18 órától a Kossuth téren várják azokat, akik elégedetlenek az oktatás helyzetével, részt vennének a magyar oktatás „üzenőfüzetének” összeállításában, és aláírnák a három szolnoki gimnázium, a Versheghy, a Széchenyi és a Varga Katalin Gimnázium tanárainak nyílt levelét, amit Kállai Mária országgyűlési képviselőnek juttatnak el.

Pécsen 18:30-kor kezdődik a virrasztás, mely a szervezők szándéka szerint „pártpolitikamentes szolidarításnyílvánítás a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével, a gödöllői Török Ignác Gimnázium áthelyezett diákjaival, tanárainkkal.”

2022. október 5.

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium épülete előtt szervez élőláncot szerda reggel 7:00-7:20 között az iskola Diákönkormányzata. „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért” - írták.

7:00-7:30-ig Szegeden szülőket és nagyszülőket várnak élőlánchoz a Deák Ferenc Gimnázium elé azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet „az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.” 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz.

7-től 8-ig a Deák Téri Evangélikus Gimnázium jelenlegi és volt diákjai várják teával, kávéval, szendvicsekkel és transzparensekkel tanáraikat az iskola épülete előtt. 7:30 körül ők is élőláncot húznak az épület elé.

7:15-7:45 közt Csepelen is lesz élőlánc, itt a Jedlik Ányos Gimnázium tanárait lehet támogatni.

7:15-től a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium előtt szülők fognak demonstrálni.

7:30-7:55 között a VI. kerületben a Szinyei Merse Pál Gimnázium egyes tanárai, diákjai és a tanulók szülei alkotnak majd élőláncot. Az akcióhoz élőlánchoz előreláthatólag csatlakoznak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból és a Derkovits Gyula Általános Iskolából is.

7:30-tól élőlánc lesz a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium előtt, 7:35-től pedig a Molnár Ferenc Általános Iskolánál.

7:45-től a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumnál lesz tiltakozó akciót: tanárok, diákok, szülők fekete ruhában, egy-egy vödörrel a kezükben állnak össze élőlánccá, utalva arra, hogy a Karinthy gimi is beázik. Ezután 8:30-tól az iskola mellett, a Kossuth téri parkban a polgári engedetlenséget vállaló tanárok tartanak flashmobot annak érzékeltetésére, milyen a közérzetük az oktatásban.

7:45-től lesz a Diák-szülő élőlánc, a Kossuth Lajos utca–Rákóczi út vonalán, a Ferenciek terétől a Keletiig. „Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok” - írják a szervezők. Ezen részt vesznek többek közt a Radnóti és a Madách gimi diákjai is.

Virrasztás az oktatásért, Óbudai Gimnázium, 2022. szeptember 4.
photo_camera Virrasztás az oktatásért, Óbudai Gimnázium, 2022. szeptember 4. Fotó: Németh Dániel/444

Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál és vesz részt polgári engedetlenségi akcióban.

8 és 9 óra között Kőbányán a Szent László Gimnázium előtt szülők fognak demonstrálni.

9 órától több belvárosi iskola, köztük a Vörösmarty, a Szinyei, a Jelky, az Eötvös és a Trefort pedagógusai, diákjai és szülők szerveznek flashmobot a Madách térre.

Szintén 9 órától alternatív tanítási nap lesz az Aurórában a tiltakozásban részt vevő diákoknak. Testnevelés címén jóga, technika helyett transzparenskészítés, lesz drámaóra Vilmányi Benett-tel, de a Magyar Helsinki Bizottság gyorstalpalót is tart a diákoknak a sztrájk és a polgári engedetlenség mibenlétéről.

12 órára a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet kezdeményez hangos akciót. Arra kérnek minden hivatásos és civil járművezetőt országszerte, hogy október 5-én és 14-én, a PDSZ által meghirdetett sztrájknapokon pontosan délben dudaszóval jelezze, együtt érez a megbecsülésükért küzdő pedagógusokkal, aggódik a diákok oktatása, jövője miatt és tiltakozik a további retorziók ellen.

Délután 15 órai kezdettel a III. kerület iskolai és óvodai dolgozói, szülők, illetve diákok szerenádot adnak: a Szentlélek térről az Óbudai Tankerület épületéhez vonulnak egy petícióval, majd a Fő térre mennek, énkelnek. Később csatlakoznak a Margit-híd elfoglalásához.

15:15 órakor az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákjai, tanárai alkotnak élőláncot az Apáczai Papnövelde utcai épületénél, majd onnan közösen vonulnak a hídfoglalásra a Jászai Mari térre. Öregdiákokat is várnak.

16 órától Veszprémben is lesz élőlánc, a Kossuth Iskola elől indul. Dresszkód: fekete ruha, színes cipő.

16 órától Dunaújvárosban a főiskola előtt lesz demonstráció.

16:30-as kezdéssel Debrecenben a kölcseys tanárok mellett tartanak szolidaritási akciót az Ady parkban.

17 órától a Grund nevű ifjúsági szervezet tart hídfoglalást és tüntetést a tanárokért a Margit-hídon. Kockás ing ajánlott.

Eközben Győrben szintén 17 órától flashmobot tartanak a köznevelésért, a Megyeháza téri szökőkútnál lesz az esemény.

Sopronban a Széchenyi téren 17 órától lesz a helyi és környéki pedagógusok tiltakozó megmozdulása, melyre várják a szülőket, diákokat és mindazokat, akiknek fontos az oktatás ügye. Kérik, hogy feketében érkezzen mindenki.

18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés a jövő oktatásáért.

A VI. lerületi Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium elől tanárok, diákok és szülők vonulnak a Lovag utca - Nagymező utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca vonalán a Koossuth térre.

Este 19 órától a Tanítanék mozgalom és a noÁr mozgalom rendez szolidaritási koncertet a Kossuth téren a Parlament előtt. A meghívott fellépők olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek, akik „szívükön viselik a pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét.”

Kérjük, ha tud még hasonló eseményről, küldje el nekünk a megirom@444.hu címre!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.